UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заступник голови адміністрації президента Казахстану: «Ми поважаємо територіальну цілісність України»

Тимур Сулейманов запевнив, що Казахстан називає війну війною.

Казахстан поважає територіальну цілісність України і дотримуватиметься рішень ООН щодо Криму та Донбасу, заявив перший заступник керівника адміністрації президента Казахстану Тимур Сулейменов в інтерв'ю Euractiv. За його словами, в державі немає проблем, щоб називати війну, війною.

«Ні, у нас немає проблем для того, щоб називати речі своїми іменами. Росія вирішила запровадити закон, який забороняє слово «війна». Вони називають це спеціальною військовою операцією. Але в Казахстані ми це називаємо так, як є, на жаль», – заявив Сулейманов.

При цьому Генасамблея ООН голосувала за дві резолюції, які закликають до припинення війни. Казахстан під час обох голосувань утримався. На питання журналіста, чи пов'язано це з членством держави з її договірними зобов'язаннями перед РФ Сулейманов заявив: «Справді, Казахстан є членом і Євразійського економічного союзу, і ОДКБ, Організації Договору про колективну безпеку, тому ми є членами і економічного, і військового союзів Росії.. Але положення договорів не поширюються на цей випадок».

«Звичайно, Росія хотіла, щоб ми були більш на їхньому боці. Але Казахстан шанує територіальну цілісність України. Ми не визнавали і не визнаємо ні ситуацію з Кримом, ні ситуацію з Донбасом, бо їх не визнає ООН. Ми поважатимемо лише рішення, прийняті на рівні Організації Об'єднаних Націй», – заявив заступник голови адміністрації президента Казахстану.

Читайте також: Боксер з Казахстану після бою назвав Путіна вбивцею

Раніше заступник глави МЗС Казахстану Роман Василенко заявив, що держава готова стати посередником, щоб сприяти дипломатичному вирішенню ситуації в Україні, а саме російсько-українській війні.