UA / RU
Підтримати ZN.ua

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж заявив про готовність до арешту у Великобританії

Якщо ООН не стане на бік Ассанжа, то він пообіцяв здатися британській владі 5 лютого.

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж оголосив про готовність здатися владі Великобританії в разі несприятливого рішення комісії ООН по його справі проти Британії і Швеції.

Як повідомив Ассанж, якщо ООН не стане на його бік, завтра, 5 лютого, опівдні він покине територію посольства і здасться поліцейським, оскільки "інших розумних засобів опору не залишається".

"Разом з тим у тому випадку, якщо я здобуду перемогу і в діях держав будуть виявлені ознаки порушення закону, я буду чекати повернення свого паспорта та припинення спроб арешту", - сказав Джуліан Ассанж.


WikiLeaks був заснований в 2007 році Джуліаном Ассанжем. На рахунку інтернет-ресурсу сотні тисяч гучних викриттів. Зокрема, портал опублікував дані про операції США в Іраку у 2009-2010 роках, які Ассанджу передав американський військовий Бредлі Меннінг. Через лічені тижні після першого масштабного витоку на Ассанжа було заведено кримінальну справу у Швеції. Дві жінки, з якими у нього були інтимні стосунки, несподівано звернулися в поліцію, причому одна з них з речовим доказом у вигляді порваного презерватива. Ассандж ці звинувачення заперечував. Щоб уникнути видачі з Великобританії до Швеції, в червні 2012 року він попросив політичного притулку в посольстві Еквадору в Лондоні. Ассанж побоюється, що Швеція, якщо він приїде, може видати його США. Там йому за законом про шпигунство за публікацію секретних матеріалів загрожує тривалий тюремний термін або навіть теоретично смертна кара.