UA / RU
Підтримати ZN.ua

Засипало навіть пінгвінів: українські науковці показали, як виглядає антарктичне літо

Біля станції «Академік Вернадський» випала рекордна кількість снігу.

© Національний антарктичний науковий центр
© Національний антарктичний науковий центр
© Національний антарктичний науковий центр
© Національний антарктичний науковий центр

Біля української антарктичної станції «Академік Вернадський» випала рекордна кількість снігу – товща покриву понад 2,6 метра. Під снігом опинились навіть розташовані у низовинах гнізда пінгвінів.

«Зараз біля нашої станції рекордна висота снігового покриву за всю нинішню зимівку – 262 см! З першого грудня, тобто коли в Антарктиді почалося літо, сніжить майже постійно, і за прогнозами наших метеорологів висота покриву може ще збільшитися», - йдеться у повідомлені Національного антарктичного наукового центру.

Науковці опублікували фотографії, на яких з-під снігу стирчать тільки голови пінгвінів, які продовжують висиджувати яйця. Пінгвінам, які встигли зайняти найкращі місця на узвишшях, пощастило більше – їх запорошило лише частково.

«Хвилюватися за засипаних не варто, адже вони до цього пристосовані. Ці тварини можуть самі «відкопати» гнізда, роблячи тілом «труби» в снігу. Крім того, вони дуже прудкі. Зокрема, щоб пересуватися глибоким снігом, не йдуть, а лягають і ковзають черевом, розвиваючи швидкість до 6 км/год!», - наголошують полярники.

Читайте також: Антарктичного пінгвіна помітили на узбережжі Нової Зеландії

Нагадаємо, у липні українські полярники зафіксували великі зимові скупчення пінгвінів, переважно субантарктичних пінгвінів Дженту. Коли в Антарктиці зима, а в Україні літо, місцеві пінгвіни повинні переселятися північніше, тому що вода навколо станції замерзає, а через лід птахам за здобиччю не пробитися. Такі зміни у виборі місця спочинку пов'язані зі зміною клімату. Зими стають теплішими, льоду в районі архіпелагу Вільгельма, де знаходиться станція, стає менше, і пінгвінам не потрібно йти в інші місця у пошуках відкритої води.