UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заходу бракує рішучості проти Путіна — литовський політик

Через 35 років після знакового протесту за свободу від Радянського Союзу його організатор звинувачує Захід, зокрема Німеччину, у "самовбивчій наївності".

Вітаутас Ландсбергіс, литовський політик та один з організаторів знакової демонстрації часів холодної війни за свободу балтійських народів від Радянського Союзу, стурбований тим, що уроки цієї боротьби за незалежність були втрачені на Заході. В інтерв'ю для Politico Ландсбергіс, якому зараз 91 рік, сказав, що занепокоєний тим, що Захід досі не усвідомлює повного масштабу загрози, яку становить Владімір Путін, і не робить достатньо, щоб допомогти Україні перемогти російські війська.

На думку Ландсбергіса, історія Німеччини є однією з причин, чому країна несе особливу відповідальність за захист Європи від агресії Путіна. Але канцлер Німеччини Олаф Шольц, за його словами, не впорався з цим завданням.

"Шольц ймовірно, розуміє, що Росію необхідно зупинити, але робить недостатньо для того, щоб дійсно зупинити Путіна, що робить його несвідомим помічником вбивці", — вважає Ландсбергіс.

Читайте також: Західні країни можуть дозволити собі більше підтримки для України — FT

Раніше Politico писало, що політика "умиротворення" союзників України провалилася. І США, і Європа повинні визнати, що страх спровокувати Москву — це те, що в кінцевому підсумку насправді провокує її. Постійні спроби зрозуміти та виправдати дії Путіна, попри очевидну агресивність Москви, лише заохотили Кремль до ще більш агресивної поведінки.