UA / RU
Підтримати ZN.ua

Західні ЗМІ про зіткнення Су-27 і MQ-9 Reaper: Це вже ескалація між США і Росією чи ще ні?

В західній пресі зауважують, що фактичне знищення американського безпілотника - це ескалація з боку Москви і нічого подібного досі не відбувалося.

Російський військовий літак зіштовхнувся з американським розвідувальним безпілотником над Чорним морем, пошкодивши його пропелер. Американські оператори були змушені затопити MQ-9 Reaper в міжнародних водах, про що повідомили в Пентагоні.

Це перший відомий випадок фізичного контакту між російськими і американськими військовими за весь з час з початку вторгнення Росії в Україну рік тому, - пише New York Times.

«Кілька разів перед зіткненням Су-27 скидав пальне і пролітав перед MQ-9 в необачній, небезпечній і непрофесійній манері. Цей інцидент демонструє відсутність компетентності на додачу до непрофесіоналізму», - заявили в Європейському командуванні Армії США.

New York Times коментує, що російська атака проти американського безпілотника не обов’язково була випадковою. Тому що скидання пального перед MQ-9 Reaper було, вочевидь, умисною російською дією. Але чиновники США сумніваються, що російський пілот хотів пошкодити пропелер американського безпілотника. Тому що він міг втратити і свій СУ-27.

Wall Street Journal коментує, що зіткнення демонструє, наскільки близько США і Росія діють поблизу зони бойових дій. Хоча обидві сторони намагаються уникати інцидентів, які б розбурхали напругу між ними і розширили війну, яка триває в Україні.

«Хоч США надали Києву військову допомогу  і техніку на більш ніж 30 мільярдів доларів, а також розвідувальні дані, вони стверджують, що хочуть уникнути конфлікту з Росією. Інцидент у вівторок продемонстрував, наскільки складно надавати підтримку у війні, при цьому уникаючи «ненавмисної ескалації», - пише видання.

Читайте також: Інцидент з американським безпілотником над Чорним морем не призведе до ескалації – ISW

Американські чиновники в сфері оборони і експерти швидко вказали на нетипову природу інциденту. Зокрема, секретар ВПС США Френк Кендалл сказав The Hill, що не пригадує, щоб щось подібне відбувалося впродовж попереднього року. США і Росія постійно перехоплюють літаки один одного. В цьому немає нічого нового. Наприклад, у 2023 році кілька таких випадків сталися в повітряному просторі поблизу Аляски. Але старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки Бекка Вассер пояснила, що унікальність вчорашнього інциденту якраз в тому, що він стався з американським безпілотником.

«Інцидент дуже непокоїть, зважаючи на контекст, в якому він відбувся. Але факт в тому, що це була безпілотна платформа. І це, швидше за все, скоротить шанси, що ситуація закипить», - сказала Вассер The Hill.

«Ми не можемо зараз з гарячою головою кинути наші країни в конфлікт. Ми не можемо дозволити росіянам спровокувати нас на щось нераціональне. Йдеться не лише про США, а й про ще 29 країн. Ми повинні поводитися так, щоб це не втягнуло НАТО і США у війну», - сказав генерал і колишній заступник командира Європейського командування Армії США Стівен Твітті.

Читайте також: Росія не хоче конфронтації зі США – російський посол про збиття американського безпілотника Reaper над Чорним морем

Тим часом британське видання The Guardian вбачає ескалацію в поведінці Росії. Видання визнає, що Москва і Пекін і раніше «посилали сигнали» літакам США в міжнародному повітряному просторі. Але збиття борту в небі - це тривожна зміна. Після російського вторгнення в Україну у 2014 році Москва неодноразово вдавалася до різних небезпечних дій в небі. Наприклад, в 2017 році Су-27 пролетів небезпечно близько до розвідувального літака RC-135 Rivet Joint. А наступного року російські бойові літаки пролетіли перед носом американського EP-3. В 2020-му Су-27 пролетів просто перед американським бомбардувальником B-52.

«Інцидент у вівторок більш серйозний, тому що призвів до зіткнення і аварійного приземлення в морі», - пише видання, допускаючи, що це могло статися через помилку російського пілота. Але в аналітичному центрі RAND вважають, що не можна відкидати версію про умисне зіткнення з MQ-9.

Якою буде реакція? 

Newsweek цитує колишнього генерала Армії США Марка Хартлінга, який допускає збільшення присутності НАТО в Чорному морі.

«Можливо, це була велика помилка російського пілота. Буде осуд і демарш з боку США. Безпілотники не будуть літати самі. Натомість американська авіація і авіація НАТО збільшить свою присутність в Чорному морі у найближчі години», - вважає Хартлінг.

The Telegraph сумнівається, що США підуть на будь-які дії, які потенційно могли б дестабілізувати і без того напружену ситуацію з Росією.

Читайте також: У Міноборони РФ кажуть, нібито збитий безпілотник США летів у бік російського кордону та сам упав у море

«Однак, Вашингтон може покарати Росію, давши Україні ще більший доступ до розвідувальних продуктів, зібраних безпілотниками на зразок MQ-9 над Чорним морем», - допускає британське видання.

Financial Times вказує на реакцію політичних кіл в США на зіткнення російського Су-27 з американським безпілотником. В понеділок губернатор Флориди і потенційний кандидат в президенти США від Республіканської партії Рон ДеСантіс заявив, що підтримка України у війні не належить до «ключових національних інтересів» Америки.

«Цей інцидент повинен пробудити ізоляціоністів в США і дати їм зрозуміти, що в наших національних інтересах ставитися до Путіна як до загрози, якою він насправді є», - сказав сенатор-республіканець Роджер Вікер, який обіймає посаду в Комітеті Сенату з питань збройних сил.