UA / RU
Підтримати ZN.ua

Західні ЗМІ про новий російський обстріл України: удари Росії стають передбачуваними

Американські і британські видання зауважили, що робота українських ППО стала більш ефективною.

Більшість українців, схоже, вже очікували почути звук вибухів у понеділок вранці. Тому що Росія, судячи з усього, діє за визначеним шаблоном, розпочинаючи робочий тиждень масовими обстрілами.

Так сьогоднішні обстріли великих міст України коментує кореспондент Washington Post в Києві Ізабель Хуршудян. Вона нагадує, що Росія обстріляла Київ і інші великі міста спочатку 10 жовтня, а потім знову наступного понеділка.

«Можливо, цього разу обстріл можна було передбачити після атаки безпілотників проти військових кораблів Росії у кримському порту в Севастополі», - пише вона.

Financial Times, у свою чергу, вказує на те, що нові російські удари по містам України відбулися після того, як Москва оголосила про свій вихід з зернової угоди. Але чиновники України, ООН і Туреччини, які теж беруть участь в угоді, вчора допустили, що експорт українського зерна все одно продовжиться.

Читайте також: Посол США про масований обстріл України: «Росія продовжує завдавати бездушних та варварських ударів»

The Guardian називає сьогоднішні російські удари новою спробою Росії знищити ключову інфраструктуру України перед зимою. Британське видання нагадує, що обстріли були і в попередні два понеділки, після яких Москва влаштовувала атаки безпілотників.

У BBC теж зауважують, що сьогоднішні російські цілі в Україні були дуже знайомі. Ракети Москви були націлені на об’єкти енергетичної інфраструктури в містах по всій Україні, розташованих далеко від лінії фронту. Видання підкреслює, що російська армія дуже часто запускає десятки ракет і безпілотників одночасно, намагаючись перевантажити українську систему ППО.

«Однак, Київ цього разу доволі успішно збив більшість з них. Вранці вдалося перехопити 44 ракети», - пише BBC.

Читайте також: Через ракетний обстріл деякі потяги прибудуть із затримкою - Укрзалізниця

Журналісти Associated Press теж зауважили, що ефективність протиповітряної оборони України підвищилася. У українських ВПС повідомили, що Росія запустила більше 50 крилатих ракет X-101/X-555. Запуски були виконані з літаків Ту-95 і Ту-160 над Каспійським морем і в Ростовський області. І майже всі ці ракети були збиті. Російські військові поки не коментували свій новий обстріл України.

Нагадаємо, 31 жовтня через масовані обстріли критичної інфраструктури вводяться екстрені відключення електроенергії. Російські окупанти завдали масованого удару по об'єктах енергосистеми низки областей України.