UA / RU
Підтримати ZN.ua

Західні союзники придбали палива, виготовленого з російської нафти, на $2 мільярди в першій половині 2024 року — звіт

Захід продовжує фінансувати військових Путіна, закуповуючи все більше російського палива.

Західні союзники купили в першій половині 2024 року палива, виробленого з російської нафти, приблизно на 2 мільярди доларів, використовуючи лазівку в санкціях, яка дозволяє Москві фінансувати своїх солдатів в Україні, йдеться в майбутньому звіті, з яким ознайомилося Politico.

Аналіз, який сьогодні оприлюднять Центр досліджень енергетики та чистого повітря і Центр вивчення демократії, показав, що поставки бензину, дизельного палива та інших продуктів, виготовлених з російської нафти, зросли за останні місяці завдяки імпорту лише з трьох турецьких нафтопереробних заводів.

Хоча ЄС та його західні союзники вже давно заборонили майже весь імпорт російської нафти, країни все ще можуть купувати паливо російського походження, якщо воно спочатку переробляється в іншій країні, наприклад, у Туреччині.

Читайте також: Санкції ЄС торкнуться лише близько чверті російських прибутків від СПГ — Politico

Згідно зі звітом, Туреччина — і західні фірми, які купують у неї, — все більше користуються цією так званою лазівкою в сфері нафтопереробки, попри неодноразові заклики України закрити її.

"Лише в першій половині 2024 року ЄС, США, Велика Британія та інші західні союзники купили на трьох турецьких заводах паливо, вироблене з російської нафти, на суму близько 2 мільярдів доларів", — йдеться у звіті.

Тим часом Туреччина скористалася знижками від 5 до 20 доларів за барель від Москви, збільшивши свої щорічні закупівлі у Росії на 34% у 2023 році й на колосальні 70% цього року.

Читайте також: Європа домовилася про нові заходи боротьби з нафтовим тіньовим флотом РФ — Bloomberg

Хоча політики ЄС і США захищають санкції, стверджуючи, що вони позбавляють Москву "націнки на переробку" на її паливо, промисловість викопного палива залишається життєво важливою для російської військової машини. Згідно з аналізом, податкові надходження, отримані Москвою від продажу палива західним країнам, дозволили б Росії набирати додатково 6 200 солдатів щомісяця для участі в бойових діях в Україні.

Згідно зі словами авторів звіту, один з турецьких нафтопереробних заводів, Star Aegean, що належить Азербайджану, на 98% залежить від російської нафти, причому близько 73% її поставок надходить від російського енергетичного гіганта "Лукойл", на який США наклали санкції. 

Раніше Politico повідомило, що мільйони барелів російської нафти тепер можуть безперешкодно транспортуватися трубопроводом "Дружба" через Україну до Європейського Союзу в рамках нової угоди з Угорщиною, що завершило кількамісячну суперечку через нафтові санкції Києва.

Відповідно до угоди, російська енергетична компанія "Лукойл", чиї продукти заборонені до ввезення в Україну, продасть свою нафту угорському енергетичному гіганту MOL. Відтак компанія MOL матиме право транспортувати цю нафту через територію України до ЄС.