UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому Захід подекуди стриманий щодо питання допомоги Україні? — The Guardian

Якщо Європа не поділиться своїми системами протиповітряної оборони зараз, то загроза від Путіна буде тільки зростати.

Цінність ефективної системи протиповітряної оборони й непохитної міжнародної підтримки стала абсолютно очевидною в ніч масованої атаки Ірану на Ізраїль: більшість іранських ракет і безпілотників були знищені ще до того, як вони досягли ізраїльської землі. США, Велика Британія і Франція, а також Йорданія взяли участь у захисті Ізраїля.

На відміну від Ізраїля, Україна не має достатньої протиповітряної оборони, а Захід надає набагато менше, ніж міг би або повинен був би, для захисту України від Росії. Україна не має справу з одноразовою відплатою за напад на російське консульство, як Ізраїль на Іран, зазначає The Guardian.

Росія також просувається вздовж лінії фронту, переважаючи Україну в артилерії та живій силі в приголомшливому співвідношенні 7:1, якщо не більше. Тепер, коли Палата представників Конгресу США нарешті ухвалила довгоочікуваний пакет військової допомоги Україні на суму 61 млрд доларів після місяців зволікань, Україна може втримати оборону.

Читайте також: В американському Сенаті назвали дату, коли почнуть голосування за допомогу Україні

У деяких аспектах Захід стикається з об'єктивними труднощами. Європі й США знадобилося майже два роки, щоб усвідомити, що це буде довга війна. Тепер виробництво озброєнь нарощується: до наступного року європейські уряди повинні бути в змозі компенсувати деяку частину нинішньої різниці в озброєнні.

Але в інших аспектах європейські країни (і США) не мають жодних виправдань. Парадоксально, але, не маючи достатньої кількості базової артилерії й боєприпасів, Європа не відчуває нестачі в сучасних системах протиповітряної оборони. По всій Європі припадають пилом близько 100 таких систем. Якою б важливою не була оборонна мета стримування майбутньої російської агресії, європейський континент вже перебуває у стані війни.

Варто замислитися над тим, що пояснює таку стриманість Заходу щодо України, особливо з огляду на разючий контраст із Близьким Сходом. Є дві можливі відповіді, і жодна з них не є повчальною. Перша і найпростіша — це страх. Захід стримується від ударів у російсько-українській війні, тому що боїться Росії та російської ескалації. Чим більше він демонстрував свій страх, тим більше він підбадьорював Росію.

Читайте також: Відновлення допомоги з боку США Україні ризикує послабити підтримку від країн ЄС — Politico

Друга і найтрагічніша відповідь полягає в тому, що Європа поки що не сприймає Україну як частину свого блоку. Допоки таке ставлення зберігатиметься, існування України буде в небезпеці, а з ним і безпека всього європейського континенту, вважає The Guardian.

Нагадаємо, що медіа-організація Politico зазначала, що неспроможність Заходу надати Україні зброю допомагає Путіну виграти війну. Без допомоги від союзників Україна ризикує зазнати поразки.