UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захід повинен фокусуватися на взаємодії з Туреччиною, попри політичні розбіжності з Ердоганом — Bloomberg

Туреччина прагне покласти край суперечкам із Заходом.

Президент Реджеп Тайїп Ердоган і його уряд вже близько двох років поступово знижують напруженість у відносинах зі США і Європою в одних сферах, тоді як в інших вона зберігається. Цього тижня, згідно з непідтвердженими повідомленнями турецьких ЗМІ, країна може ще раз спробувати врегулювати довготривалу суперечку зі США, законсервувавши батарею ЗРК С-400, яку вона купила у Росії сім років тому, і дозволивши американським інспекторам переконатися, що вона залишиться в такому стані, повідомляє Марк Чемпіон, колумніст Bloomberg Opinion, який висвітлює події в Європі, Росії та на Близькому Сході.

На початку цього року турецька компанія Baykar Technologies розпочала будівництво заводу для спільного виробництва безпілотників в Україні. У червні, на відміну від Бразилії, Індії та деяких інших регіональних держав, які прагнуть більше дистанціюватися від Вашингтона, Туреччина підписала спільне комюніке на мирній конференції в Женеві, організованій Україною, на підтримку її плану з 10 пунктів щодо завершення війни на вигідних умовах. А вчора міністр закордонних справ Туреччини вперше за п'ять років взяв участь у неформальній зустрічі колег з Європейського Союзу.

Читайте також: У Туреччині пояснили причини вибору С-400 та відмови від Patriot

Путін не в захваті від усього цього. Він дав це зрозуміти, неодноразово відкладаючи очікуваний візит до Туреччини. Він також просив турецьких журналістів розповісти Ердогану, що українці використовують його безпілотники для атаки на російсько-турецький газопровід.

Крім того, війна в Україні показала, що Туреччина не має реальної альтернативи НАТО для забезпечення своєї безпеки. Колумніст вважає, що відносини Анкари із Заходом змінилися назавжди. Оскільки Ердоган продовжує ув'язнювати журналістів і підпорядковувати собі незалежні інституції,  що демонструє відсутність спільних принципів та цінностей між Туреччиною та західними країнами.

Чемпіон також зазначає, що є речі, які всі сторони можуть зробити для поліпшення відносин. У випадку Європи, вона могла б послабити жорсткі візові обмеження, які ускладнюють подорожі навіть для бізнесменів, які відвідують країни ЄС по роботі; Туреччина є членом Митного союзу ЄС. 

Читайте також: США попередили Туреччину про "наслідки" експорту до РФ товарів, які можуть використовуватися у військовому обладнанні — FT

Європа також повинна заохочувати, а не блокувати передачу озброєнь, таких як винищувачі Eurofighter, що передбачає довгострокові зобов'язання, які могли б допомогти пов'язати інтереси безпеки Туреччини з інтересами ЄС. Тим часом США можуть зробити ще одну спробу розв'язати питання з системами С-400.

"Ердогану, зі свого боку, потрібно зменшити свою антизахідну риторику, в тому числі його нинішні критичні висловлювання на адресу Ізраїля. Але навіть якщо він цього не зробить, Туреччина залишиться такою ще довго після його відставки", — пише колумніст.

Читайте також: Росія матиме контроль над об'єктом стратегічної інфраструктури в Туреччині протягом 100 років — FT

Раніше Politico писало, що Туреччина балансує між підтримкою Росії та постачанням зброї Україні. Туреччина постачає Україні безпілотники й військові кораблі, але також продовжує купувати російську нафту і газ.