UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заява МКС про ордер на арешт Нетаньяху: реакції європейських лідерів

Реакція варіювалася від вітання рішення Міжнародного кримінального суду до критики.

У той час як ізраїльські політики всіх мастей різко засудили запит Міжнародного кримінального суду про ордери на арешт його високопосадовців, реакція європейських лідерів розділилася, пише Politico.

Прокурор МКС Карім Хан у понеділок подав клопотання про арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху та лідера ХАМАС Ях'я Сінвара, а також командувача військовим крилом ХАМАС і міністра оборони Ізраїлю, посилаючись на звинувачення у військових злочинах і злочинах проти людяності, скоєних в Ізраїлі та Палестині.

«Злочини, скоєні в Газі, повинні переслідуватися на найвищому рівні, незалежно від винних», – написала міністерка закордонних справ Бельгії Хаджа Лахбіб у заяві на X, наголошуючи на підтримці Бельгією роботи МКС. 

Міністерство закордонних справ Словенії оприлюднило заяву в подібному ключі, заявивши, що скоєні на території Ізраїлю та Палестини військові злочини та злочини проти людяності «мають переслідуватися незалежно та неупереджено незалежно від винних».

«Підзвітність має вирішальне значення для запобігання звірствам і гарантування миру», — написали в міністерстві.

Інші лідери ЄС сприйняли це рішення менш прихильно. 

«Пропозиція головного прокурора МКС видати ордер на арешт представників демократично обраного уряду разом з лідерами ісламістської терористичної організації є жахливою та абсолютно неприйнятною», — написав прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала .

Подібні застереження висловив канцлер Австрії Карл Нехаммер. 

«Ми повністю поважаємо незалежність МКС. Однак той факт, що лідер терористичної організації ХАМАС, проголошеною метою якої є знищення держави Ізраїль, згадується одночасно з демократично обраними представниками цієї самої держави, є незрозумілим», — написав він. .

У Лондоні уряд Сполученого Королівства дистанціювався від кроку МКС.

«Ці дії не допомагають призупинити бойові дії, вивести заручників або отримати гуманітарну допомогу та досягти прогресу в напрямку сталого припинення вогню, якого ми хочемо бачити», — заявив речник прем’єр-міністра Ріші Сунака.

По той бік Атлантики президент Сполучених Штатів Джо Байден назвав заяву МКС про ордери на арешт ізраїльських лідерів «обурливою».

На відміну від усіх країн-членів Європейського Союзу, США не є повноправним членом МКС.

Читайте також: У Держдепі США відреагували на ідею МКС арештувати Нетаньягу

«Що б не мав на увазі цей прокурор, між Ізраїлем і ХАМАС немає тотожності. Ми завжди будемо підтримувати Ізраїль проти загроз його безпеці», — сказав Байден у заяві. 

Заява МКС не звинувачує лідерів Ізраїлю та ХАМАС в ідентичних злочинах, хоча певні збіги є.

ХАМАС також розкритикував рішення МКС видати ордери на арешт своїх членів.

Тепер клопотання про видачу ордерів розглядатиме Палата попереднього провадження МКС.

«Давайте сьогодні чітко визначимося з одним ключовим питанням: якщо ми не продемонструємо нашу готовність однаково застосовувати закон, якщо він розглядатиметься як вибірково застосований, ми створимо умови для його краху», — сказав Карім Хан у заяві в понеділок.

За словами професора Зінаїди Міллер, експерта з міжнародного права Північно-східного університету, рішення МКС подача заявок на ордери на арешт говорить про певний ступінь впевненості в тому, що заявки будуть успішними.

«Прокурор не буде звертатися за ордерами на цьому етапі, якщо він не буде впевнений у тому, що він визначив на даний момент», — сказала Міллер виданню.

У той же час, на її думку, вузька спрямованість звинувачень на окремих посадових осіб означає, що здатність розглядати ширший контекст цих злочинів, крім способів, які безпосередньо стосуються кримінального процесу, буде обмежена.

Про наслідки можливого рішення МКС для України, та до чого тут справа Путіна пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «Суд у Гаазі може прирівняти Нетаньягу до Путіна. Чому це погано для України».