UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захід порушить зобов'язання перед Україною ослабленням санкцій - парламентарі Британії

Британський парламентський комітет склав звіт про те, як Лондону варто вести політику щодо Росії і її війни проти України.

Велика Британія повинна бути готовою починати "неприємні розмови" зі США, щоб зберегти принципову позицію Заходу щодо санкцій проти Росії, які були запровадженні через російську агресію проти України.

Про це, як повідомляє The Guardian, йдеться в звіті щодо англо-російських відносин спеціального комітету з закордонних справ, сформованих усіма парламентськими партіями.

Видання нагадує, що президент США Дональд Трамп натякав на можливість скасування санкцій проти Росії. Зокрема, у січні він припустив таку можливість в обмін на угоду з Москвою про скорочення ядерних арсеналів.

Однак, британський комітет наголосив, що будь-яке ослаблення тиску на Росію буде "порушенням зобов'язань міжнародної спільноти перед Україною, яке збадьорить Росію у її зусиллях диктувати умови, на яких вона буде вести справи з Заходом". Комітет застеріг прем'єр-міністра Великої Британії не піддаватися на зміни в політиці США щодо Кремля. При цьому в звіті зауважується, що санкції повинні і надалі бути прив'язані до "виконання російською стороною зобов'язань перед Україною", і їхнє скасування не повинно ставати предметом обміну на будь-яку співпрацю з Москвою у інших сферах.

"Такий підхід дозволить уникнути поступок моральною і юридичною легітимністю на користь Росії і відмови від цінностей і стандартів Великої Британії", - йдеться в звіті комітету.

В документі також вказано, що відносини між Лондоном і Москвою досягли найгіршого рівня з часів Холодної війни. Комітет радить уряду Британії більш чітко заявляти Росії, яких дій від неї вимагають в Україні для того, щоб санкції можна було скасувати. До цього ж часу вимоги висувалися не самому Кремлю, а його маріонеткам на Сході України. І це потрібно змінити.

Комітет також застерігає, що Велика Британія може "стати єдиним актором, який підтримує політику щодо Росії", якщо країни ЄС вирішать відмовитися від санкцій. А економічний тиск на Москву може стати предметом переговорів в контексті Brexit.

"Це може нашкодити довгостроковій здатності Британії впливати на Росію", - йдеться в звіті.

Також комітет радить британському міністерству закордонних справ зібрати переконливі докази того, що Москва скоїла воєнні злочини в Сирії. Інакше російська сторона зможе посилити свої заяви про "подвійні стандарти" Заходу.

Нещодавно після зустрічі з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним глава МЗС Великої Британії запропонував посилити санкції проти Росії. При цьому Борис Джонсон запевнив, що Лондон ніколи не визнає анексію Криму.

Також на початку лютого міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон виступив проти пом'якшення санкцій, прийнятих Євросоюзом проти Росії. Джонсон заявив, що Велика Британія буде наполягати на тому, що зараз немає причин для зняття санкцій.