UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заарештовано підозрюваного у виготовленні фальшивих документів для брюссельських терористів

Підробками скористалися організатори і виконавці терактів у Парижі та Брюсселі, а також їхні посібники.

Бельгійська влада заарештували затриманого в суботу, 26 березня, в Італії 40-річного алжирця Джамаля Еддіна Уалі. Він підозрюється у виготовленні підроблених документів, за якими виконавці терактів в Парижі та Брюсселі змогли в'їхати на територію Європейського Союзу.

Зокрема, він виготовив бельгійські посвідчення особи для Мохамеда Белькаїда, який переховувався під ім'ям Суфіана Кайаля, і для Наджима Лашрауі, що використовував документи на ім'я Саміра Бузіда, щоб вони могли в'їхати до ЄС.

Обох привіз в автомобілі з Будапешта у вересні 2015 року заарештований у Бельгії співучасник паризьких терактів Салах Абдеслам. Белькаїд був ліквідований під час обшуку в Брюсселі, а тиждень до терактів у бельгійській столиці. Лашрауі підірвав себе в аеропорту Брюсселя 22 березня

Уалі був ідентифікований, коли подавав прохання в префектуру на надання притулку.

Раніше повідомлялося, що бельгійська прокуратура затримала чотирьох підозрюваних в організації терактів у Брюсселі.

Як повідомляє німецький тижневик Die Welt, силові структури країн ЄС ведуть розшук ще як мінімум восьми осіб, підозрюваних у причетності до нападів на Брюссель та Париж. За непідтвердженими даними, ці особи – переважно громадяни Франції і Бельгії, в даний момент можуть знаходитися як в Європі, так і у Сирії.

25 березня прокуратура Бельгії підтвердила особу другого смертника, який підірвав себе в аеропорту Брюсселя. Ним виявився Наджим Лашрауи, якого також підозрювали в причетності до атаки на паризький клуб Bataclan. Він підірвав себе в аеропорту разом з Брахімом аль-Бакрауи. Третій терорист раніше знаходиться в розшуку.

22 березня близько 8 ранку в аеропорту Брюсселя пролунало два вибухи. Незабаром прогримів вибух біля станції метро Мальбек, неподалік від кварталу з установами Євросоюзу.

В результаті терактів загинули 34 людини, близько 300 отримали поранення. Відповідальність за теракти в Брюсселі взяло на себе терористичне угрупування "Ісламська держава".