UA / RU
Підтримати ZN.ua

За зв'язку з «Хезболлою» під санкції США потрапили семеро людей

Сполучені Штати взялися за «банкірів» ісламістського угруповання.

США ввели санкції проти семи осіб, причетних до фінансових операціями угруповання «Хезболла». Санкції спрямовані на блокування можливостей використання світової фінансової системи в інтересах «Хезболли», йдеться в заяві держсекретаря Ентоні Блінкена, опублікованій на сайті Державного департаменту США 11 травня.

Під санкціями опинився, зокрема, директор центрального фінансового управління «Хезболли» Ібрагім Алі Дахер. Він контролює загальний бюджет і витрати угруповання. Решта шесетро осіб перевели близько 500 млн доларів на рахунки Al-Qard al-Hassan - банку «Хезболли». При цьому вони намагалися приховати свої транзакції, щоб уникнути санкцій.

Al-Qard al-Hassan за допомогою системи підставних рахунків і посередників займається забезпеченням фінансування «Хезболли», а також накопичує готівку для потреб угруповання, пояснили в Держдепартаменті.

Читайте також: США оголосили про введення санкцій відносно двох членів «Хезболли»

Пов'язаний з Іраном шиїтський рух «Хезболла» контролює частину території Лівану. У 1997 році США визнали «Хезболлу» терористичною організацією, а в 2018 році - включили до списку транснаціональних терористичних організацій. Терористичною організацією її вважають Канада, Велика Британія, Ізраїль, Єгипет, Ліга арабських держав, Австралія, в ЄС терористичним визнано лише військове крило «Хезболли».

«Хезболла» діє також на території Палестини, здійснює атаки проти Ізраїлю. У Сирії бойовики «Хезболли» підтримують режим Башара Асада.