UA / RU
Підтримати ZN.ua

За перші три місяці року силовики в окупованому Криму провели 126 затримань кримських татар

Порушення прав представників корінного народу в Криму має системний характер. 

Упродовж першого кварталу 2021 року силовики в тимчасово окупованому Росією Криму провели 146 затримань, з них 126 – стосовно кримських татар. Відповідний звіт був оприлюднений у понеділок, 19 квітня, Кримськотатарським ресурсним центром.

Так, за даними правозахисників, у першому кварталі 2021 року на півострові зафіксовано 45 випадків арештів, 23 з яких - щодо представників корінного народу. З 45 випадків: 10 - нові арешти, 16 - продовження терміну утримання під вартою, 19 - вироки.

За перші три місяці року російські силовики також провели на півострові 22 обшуки і 23 допити, опитування та «бесіди».

Крім того, на тимчасово окупованому півострові фіксували 33 випадки незаконного етапування в’язнів до Росії. Зафіксовано також 113 випадків порушення права на справедливий суд, 51 – на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров’я.

При цьому велика частина порушень з боку окупантів припадає на представників корінного кримськотатарського народу. 

Читайте також: Еміне Джапарова повідомила про грубе порушення прав і свобод в Криму заступнику держсекретаря США Каре Мак-Дональд

Раніше повідомлялося, що в окупованому Криму станом на кінець березня позбавлені волі за політичними та релігійними мотивами 114 осіб. У "справі кримських мусульман" арештовані 74 людини. Ще п'ять осіб обмежені в переміщенні: троє знаходяться під наглядом і не можуть покинути окуповану територію, двоє - під домашнім арештом.

Фігурантів цієї справи звинувачують в причетності до ісламських організацій або в пропаганді діяльності організацій, які в РФ визнані терористичними або екстремістськими, але не є такими з точки зору законодавства України.

Крім того, на кінець березня в ув'язненні перебувають 16 осіб (включаючи Владислава Єсипенко) по "справі українських диверсантів", яких ФСБ РФ при затриманні звинуватила "в підготовці диверсій, зберіганні зброї та шпигунстві".