UA / RU
Підтримати ZN.ua

За період проведення операції Коаліції в Сирії загинуло 840 мирних жителів

841 загиблий підтверджений, повідомлення про ще 485 жертви вивчаються.

При ударах антитерористичної коаліції на чолі з США в Іраку і Сирії з 2014 року і по нинішній час загинув 841 мирний житель, йдеться у заяві коаліції.

"Базуючись на доступній інформації, об'єднаний штаб операції вважає, що щонайменше 841 мирний житель був убитий ненавмисно ударами коаліції з початку операції Непохитна рішучість", - сказано в повідомленні.

Наголошується, що 485 повідомлень про жертви ударів коаліційних військ ще вивчаються. Також у заяві наголошується, що сили Коаліції не завдавали удари по мирних жителях цілеспрямовано, і всі жертви є ненавмисними.

На відміну від сил Коаліції, сили асадовскіх і російських ВПС бомблять мирне населення цілеспрямовано. Так, раніше повідомлялося, що щонайменше 368 осіб, у тому числі 150 дітей, загинули за п'ять днів бомбардувань в районах Східної Гути, яку контролюють повстанці, ще більше 1850 осіб отримали поранення в результаті нападу з боку сирійських військових і їх союзників. Повідомляється, що літаки здійснювали авіаудари по житлових районах і, за даними медичних благодійних організацій, зруйнували більше десятка лікарень, позбавивши можливості лікувати поранених.

При цьому Дамаск і Москва заперечують бомбардування цивільних районів і заявляють, що повстанці використовують мирне населення у якості живого щита.

Місто Східна Гута розташоване неподалік від Дамаска на місці однойменного оазису, де живуть близько 400 тисяч чоловік. З 2011 року в цьому районі неодноразово відбувалися бої як між сирійською опозицією та військами режиму Башара Асада, так і між повстанцями та ісламістами.

Як повідомляли правозахисні організації 20 лютого, за 48 годин бомбардувань Східної Гути загинули не менше 250 осіб, в тому числі 58 дітей і 42 жінки. Вказується, що це найбільші добові людські втрати в районі Гути з часів хімічної атаки у 2013 році.