UA / RU
Підтримати ZN.ua

За оцінкою ООН, в "Охматдит" влучила російська ракета – Reuters

"Персонал перемістив дітей до бункера вчора вранці, коли вперше пролунали сирени повітряної тривоги".

Смертельний удар по дитячій лікарні в столиці України, Києві, ймовірно, був спричинений прямим попаданням російської ракети, заявила у вівторок голова моніторингової місії ООН з прав людини, посилаючись на власний аналіз. Про це повідомляє Reuters.

Удар серед білого дня був частиною серії атак, в результаті яких загинула щонайменше 41 людина по всій Україні, в тому числі діти. Кремль заявив, що в лікарню влучив український протиракетний вогонь, а не російський.

"Аналіз відеоматеріалів та оцінка, проведена на місці інциденту, вказує на високу ймовірність того, що дитяча лікарня зазнала прямого влучання, а не пошкоджень від перехопленої системи озброєння", – заявила Даніель Белл, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, під час прес-брифінгу в Женеві за допомогою відеозв'язку з Києва.

Вона додала, що її команда, яка відвідала місце події в понеділок, не змогла зробити остаточного висновку, але ракета, схоже, була запущена Російською Федерацією.

За словами Белл, в центрі лікують дітей з серйозними захворюваннями, такими як рак і хвороби нирок, і на момент нападу там перебувало близько 670 дітей і близько 1000 співробітників.

"Персонал перемістив дітей до бункера вчора вранці, коли вперше пролунали сирени повітряної тривоги, інакше кількість жертв була б набагато більшою", – сказала вона.

Читайте також: Радбез ООН збереться 9 липня через обстріл "Охматдиту" у Києві

Нагадаємо, вранці 8 липня російські терористи атакувати масовано ракетами Київ. Окупанти влучили у житловий будинок у Шевченківському районі. Також є влучання по головному корпусу дитячої лікарні "Охматдит".

Через деякий час окупанти знову вдарили по Києву та пошкодила багатоповерхову будівлю медичного центру у Дніпровському районі. Там теж загинули та постраждали люди. У столиці через терористичні атаки росіян 22 людини загинули, ще 72 жителів постраждали.