UA / RU
Підтримати ZN.ua

За останню добу зону ППО Тайваню перетнули майже три десятки китайських бомбардувальників

Китай вдруге за менш ніж місяць проводить навчання.

У зону протиповітряної оборони Тайваню за останні 24 години вторглися 28 китайських літаків, передає Reuters. У КНР кажуть, що проводили навчання. 

Зокрема, у Китаї стверджують, що його сили провели «спільне патрулювання бойової готовності та реальні бойові навчання» в морському та повітряному просторі навколо Тайваню, зосереджені на наземних ударах та штурмах з моря. При цьому це вже другі навчання Китаю, проведені менш ніж за місяць.

Міноборони Тайваню заявило, що за попередню добу виявили 57 китайських літаків та чотири військово-морські кораблі, які рухалися навколо острова. З них 28 літаків залетіли в зону дії ППО Тайваню.

Деякі з цих літаків перетнули середню лінію Тайванської протоки, неофіційного буфера між двома сторонами, серед них винищувачі Су-30 і J-16, тоді як два ядерні бомбардувальники H-6 полетіли на південь Тайваню.

Під час аналогічних навчань Китаю наприкінці минулого місяця Тайвань заявив, що 43 китайські літаки перетнули середню лінію. 

Читайте також: Представники Бунденстагу на знак солідарності відвідають Тайвань

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен звинуватив Китай у підриві десятирічного статус-кво, який утримував обидві країни від війни через Тайвань, заявивши, що Пекін намагається прискорити захоплення острова. Командувач військово-морськими операціями США адмірал Майкл Гілдей  заявив, що Китай може вторгнутися на Тайвань цього або наступного року. Він припускає, що Сполучені Штати повинні бути готовими реагувати на вторгнення.