UA / RU
Підтримати ZN.ua

За майже два роки пандемії COVID-19 дістався до однієї з найвіддаленіших країн на планеті

Це країна з 33 маленьких атолів, населені з яких 13.

Коли коронавірус почав поширюватися світом, віддалений тихоокеанський архіпелаг Кірибаті закрив свої межі, завдяки чому хвороба не потрапляла на його береги за майже два роки пандемії.

Архіпелаг відомий тим, що вони першими у світі відзначають новий рік. Кірибаті відкрив кордони на початку року, що дозволило одній із церков зафрахтувати літак та доставити додому 54 особи. Багато хто з них – місіонери, які поїхали до закриття кордону, пише AP.

Чиновники тричі перевіряли кожного пасажира, що повертається, на сусідньому Фіджі, вимагали, щоб вони були щеплені, і поміщали їх до карантину з додатковим тестуванням після прибуття додому.

Цього виявилося замало.

Більш ніж половина пасажирів склала позитивні тести на вірус, який тепер поширився серед місцевих. Уряд уже оголосив надзвичайний стан. Перші 36 позитивних випадків з рейсу до п'ятниці вже перетворилися на 181.

Кірибаті та кілька інших невеликих тихоокеанських держав були одними з останніх місць на планеті, яким вдалося уникнути спалахів вірусу завдяки їхньому віддаленому положенню та суворому прикордонному контролю. Але їхній захист, схоже, не впорався із високозаразним штамом омікрон.

Лише 33% із 113 тисяч жителів Кірибаті повністю вакциновані. Першу дозу одержали майже 60 відсотків. Як і багато інших країн Тихоокеанського регіону, у лікарнях Кірибаті можна отримати лише базові медичні послуги.