UA / RU
Підтримати ZN.ua

За два місяці в Росії завели майже дві тисячі справ про «дискредитацію» армії

Зокрема, з цією статтею пов'язане переслідування громадян, які не підтримують війну проти України.

У Росії відкрили майже дві тисячі адміністративних справ за статтею про «дискредитацію» збройних сил РФ. Попри те, що стаття була прийнята лише у березні 2022 року, її застосування вже стало всеросійською практикою. Крім того, з цією статтею пов'язане переслідування громадян, які не підтримують вторгнення РФ в Україну. Про це повідомляє правозахисний проект «ОВД-Инфо».

Зазначається, що під час підрахунку правозахисники збирали дані з сайтів судів, системи ДАС «Правосуддя», прес-релізів МВС, а також повідомлень, які надходили на гарячу лінію організації. Правозахисники виключали дублі.

Згідно з підрахунком, в РФ було відкрито 1933 справи за «20.3.3 КПАП про дискредитацію ЗС РФ».

«Хоча статтю запровадили тільки в березні, її застосування вже стало всеросійською практикою: поліція не виявила "дискредитації" тільки в Чечні (дивно), Тиві та Магаданській області», - зазначають правозахисники.

Крім того, організація опублікувала рейтинг «регіонів-лідерів» за кількістю відкритих справ. Зазначається, що на території тимчасово окупованого Росією українського Криму силовики завели 56 справ за статтею про «дискредитацію» ЗС РФ.

До «регіонів-лідерів» увійшли:

Крім того, російські силовики за два місяці за статтею про «дискредитацію» армії виписали штрафів на загальну суму 19 949 000 рублів. Зазначається, що середня сума штрафу становить 34 218 рублів.

Читайте також: Влада РФ шокована проукраїнськими настроями в Криму та прагне посилити репресії

В російському адміністративному кодексі була впроваджена стаття «про дискредитацію ЗС РФ» через кілька днів після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Статтю почали застосовувати і проти громадян, які не підтримують військову агресію РФ. Крім того, за повторну «дискредитацію» армії громадянам РФ загрожує не адміністративна, а кримінальна відповідальність.