UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз затвердив стратегію дій в Сирії

ЄС бачить необхідність в стратегії по Сирії та Іраку, так як події в цих країнах безпосередньо впливають на Євросоюз.

Європейська Рада ухвалила стратегію дій ЄС в Сирії, як частину регіональної стратегії в Сирії і Іраку. Рішення ЄС, яке опубліковано на офіційному сайті Європейської Ради, зазначається безпосередній вплив ситуації в регіоні на Євросоюз.

Головними пріоритетами стратегії стануть шість блоків, першим з яких є завершення війни і політична стабілізація за допомогою ключових міжнародних і регіональних суб'єктів. Далі необхідна підтримка і зміцнення політичної опозиції для справжньої і загальної трансформації країни.

Важливим пунктом також є своєчасна гуманітарна допомога населенню, яка сприятиме порятунку життів по всій країні. Крім того, відзначається необхідність підтримки громадянського суспільства для просування демократії, прав людини і свободи слова.

Ще одним пунктом стратегії є збереження відповідальності за військові злочини з метою забезпечення правосуддя у перехідний період і загальнонаціонального примирення.

Останнім, але не менш важливим пунктом є продовження підтримки Сирії і сирійського суспільства через покращення освіти, створення робочих місць і підтримку урядових інститутів.

Нагадаємо, що постійний представник Сполучених Штатів в ООН Ніккі Хейлі повідомила, що повалення режиму Башара Асада більше не є пріоритетом США. При цьому Хейлі зазначила, що новим пріоритетом США стане посилення тиску на ситуацію в країні для початку змін.

Раніше повідомлялося, що Президент Сирії Башар Асад сказав, що передбачає співпрацю з адміністрацією президента США Дональда Трампа. При цьому він зазначив, що навіть може подумати про допуск американських солдатів на сирійську територію.