UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз відмовився надати притулок Едварду Сноудену

Наголошується, що Європейський союз не має права надавати притулок від свого імені, оскільки це конкретне питання конкретних країн, що входять у блок. Дане питання не має бути актуальним для всього Євросоюзу в цілому.

Депутати Європарламенту відкинули вимогу Європейської партії зелених про надання політичного притулку інформатору Едварду Сноудену. Дану вимогу євроекологи висунули у той момент, коли Європарламент вів розслідування шпигунського скандалу, пов'язаного з діяльністю АНБ США.

Клод Моралес, британський парламентарій лівоцентрист, сказав, що держави-члени ЄС в кінцевому підсумку мають право останнього слова у питанні того, кому вони дозволяють залишатися всередині своїх кордонів.

"Європейський союз не має право надавати притулок від свого імені, бо це конкретне питання конкретних країн, що входять в блок. Дане питання не має бути актуальним для всього Євросоюзу в цілому", - говорить він.

Представник німецької партії Зелених Ян-Філіпп Альбрехт каже, що євродепутати банально злякалися. "Я бачу дуже мляву і тьмяну відповідь на кризу відносин через американську розвідку. Європейський парламент, ймовірно, буде підкреслювати в своєму остаточному звіті, що існує загроза для торговельних відносин ЄС-США, яка породжується масованим моніторингом з боку США за Європою та її громадянами. Цього явно недостатньо для чіткої відповіді", - говорить він.

Звіт має бути оголошено на пленарному засіданні Європарламенту у Страсбурзі у березні цього року.

Варто відзначити, що євродепутати виключили ім'я Сноудена з доповіді про прослуховування. Депутати Європарламенту, які підготували текст доповіді про незаконне прослуховування з боку АНБ США, не тільки виключили з документа заклик надати Едварду Сноудену притулок в ЄС, але і взагалі не згадують ім'я екс-співробітника американських спецслужб, який став автором сенсаційних викриттів.

Початковий текст доповіді вимагав від країн-членів ЄС не визнавати кримінальні звинувачення проти Сноудена, запропонувати йому захист від переслідування чи екстрадиції, а також визнати його статус як громадського викривача і захисника прав людини. Однак, як пояснили виданню деякі депутати, доповідь у цій редакції не мав жодних шансів бути ухваленою консервативними і правоцентристськими фракціями парламенту. В остаточному варіанті документа залишено заклик до міжнародного захисту громадських викривачів, але сам Сноуден при цьому не згадується. "Це все (розслідування) почалося через Сноудена, а його навіть не згадують. Це смішно", - заявив Альбрехт.

АНБ потрапило під вогонь критики у червні минулого року, коли Едвард Сноуден передав газетам Washington Post і Guardian низку секретних матеріалів про програми стеження спецслужб США і Великобританії в інтернеті та інших системах комунікації. Після їхнього передання Сноуден вилетів до Гонконга, а з 23 червня минулого року перебував у транзитній зоні московського аеропорту "Шереметьєво". У серпні 2013 року він отримав тимчасовий притулок у Росії терміном на один рік. !zn

Читайте також:

Євросоюз намагається послабити вплив США на інтернет

Європарламент має намір провести відеоконференцію зі Сноуденом

The Guardian і The New York Times попросили Обаму помилувати Сноудена