UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз посилить заходи боротьби з ухиленням від податків в офшорах

Скандал з панамськими офшорами змусив владу ЄС діяти рішучіше.

Міністри фінансів країн ЄС схвалили нові заходи боротьбі з ухиленням від сплати податків після оприлюднення так званого "панамського архіву".

Серед запропонованих заходів ЄС надасть список "податкових гаваней", які використовуються європейськими особами та компаніями для уникнення від сплати чи зменшення податків.

Міністри також підтримали пропозицію кількох країн ЄС з автоматичного обміну даними для викриття реальних власників підставних компаній.

Країни-члени ЄС висловились за початок переговорів наступного тижня щодо нових правил до великих компаній, які працюють в Європі, аби ті інформували громадськість про свої заробітки в кожній країні єврогрупи.

Читайте також: "Панамські документи" показали різницю між корупцією на Заході і в Росії – RFERL

3 квітня міжнародні журналісти-розслідувачі (OCCRP і ICIJ) і цілий ряд великих ЗМІ одночасно опублікували розслідування "Панамські документи", в якому йдеться про численні офшорні компанії, як використовувалися лідерами держав, політиками і відомими спортсменами. У документах згадуються 72 нинішніх або колишніх глав держав, а також високопосадовці, бізнесмени та діячі культури.