UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз і ООН оцінили план Трампа для Ізраїлю та Палестини

Ініціатива президента США викликала стриману реакцію.

Європейський союз та Організація Об'єднаних Націй відреагували на ініціативу президента США Дональда Трампа щодо мирного врегулювання суперечки між Ізраїлем і Палестиною.

Євросоюз має намір "перевірити й оцінити" ініціативу Трампа, наголосив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

За його словами, врегулювання конфлікту можливе лише в межах концепції двох держав з урахуванням "легітимних вимог палестинців та ізраїльтян". При цьому мають бути враховані всі "важливі резолюції ООН і міжнародно погоджені аспекти".

В ООН план Трампа викликав стриману реакцію, пише DW.

Представник генерального секретаря Антоніу Гутерріша заявив, що організація дотримується позиції, відображеної в резолюціях Ради безпеки та Генеральної асамблеї ООН: створення двох держав – ізраїльської і палестинської – можливе тільки "в кордонах 1967 року" (йдеться про спірні території, захоплені Ізраїлем під час Шестиденної війни - ред.).

Як повідомлялося, 28 січня президент США Дональд Трамп представив мирний план врегулювання ситуації на Близькому Сході.

Згідно з планом, територія майбутньої незалежної держави Палестина має збільшитися вдвічі, його столицею стане Східний Єрусалим. Ізраїль зберігає за собою право на спірну територію Голанських висот і "неподільну" столицю Єрусалим.

Економічна частина плану була представлена в липні 2019 року. Згідно з нею, Йорданія та Єгипет мають інвестувати в Палестину 50 млрд доларів.

Ізраїль висловив готовність до переговорів на основі плану Трампа. Палестинські лідери пропозицію США відкинули ще до її офіційного подання, особливе обурення у них викликав пункт плану про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю.

Докладніше про план американського президента читайте в статті Віталія Федянина "Бізнес-план Кушнера".