UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз до 2020 року має намір створити власну розвідслужбу

У відповідь на масштабні розвідувальні операції, які АНБ США проводило по всьому світу, Євросоюз міркує про створення своєї секретної служби.

Країни ЄС повинні досягти угоди про посилену співпрацю і в перспективі створити власну секретну спецслужбу до 2020 року, щоб бути на рівних зі США і протистояти їм єдиним фронтом у галузі розвідки, вважає заступник голови Єврокомісії Вівіан Редінг.

"Очевидно, що знадобиться внести зміни до договору (про Європейський союз - ред.), щоб заснувати нову структуру, яку не передбачено на даній стадії", - сказала офіційний представник ЄК Міна Андрєєва.

Вона також зазначила, що в даний час розвідка входить у компетенцію держав-членів ЄС, тому у Єврокомісії немає комісара, відповідального за цю проблематику.

Координатор групи офіційних представників Єврокомісії Піа Хансен визнала за необхідне додати, що поки мова йде тільки про політичну ідею, яка "потребує вивчення багатьох умов і уточнень до того терміну, про який сказала Міна".

Сноуден, колишній технічний співробітник ЦРУ і АНБ, втік зі США цього року і поширив інформацію про програми стеження американських спецслужб на території країни і за її межами. Ці одкровення викликали обмежені протести у США і складнощі в дипломатичних відносинах Вашингтона з низкою країн. Сам Сноуден прибув до Росії у червні цього року, маючи намір продовжити шлях до Латинської Америки, але у результаті залишився на російській території і отримав тимчасовий притулок на один рік. У РФ заявили, що про видачу Сноудена не може бути мови, оскільки він не вчинив злочинів на території Росії, а між двома країнами немає угоди про екстрадицію. !zn

Читайте також:

Європейські спецслужби брали участь в розробці техніки для шпигунства в інтернеті

США погодилися, що трохи переборщили у шпигунстві за іншими країнами

Спецслужби США припинять "слухати" МВФ і Світовий банк