UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврорада закликала країни ООН запровадити санкції проти Росії через Крим

У своїй заяві європейські дипломати відштовхуються від резолюції ООН, за якої 100 країн підтримали територіальну цілісність України.

Європейська Рада у річницю анексії Криму закликала країни ООН, що підтримали територіальну цілісність України на Генасамблеї, ввести санкції проти Росії.

"Через рік після проведення незаконного і нелегітимного "референдуму" і подальшої незаконної анексії Криму і Севастополя Російською Федерацією, Європейський Союз, як і раніше, твердо прихильний суверенітету України та її територіальній цілісності", - йдеться в повідомленні Європейської ради.

Згідно із заявою, Європейський Союз не визнає і як і раніше засуджує цей акт порушення міжнародного права. Відзначається, що прецедент анексії території іншої країни став "прямим викликом міжнародної безпеки".

У зв'язку з вищенаведеним, країни ЄС закликають інші ООН держави, які оголосили про політику невизнання анексії, підтримавши резолюцію ООН щодо територіальної цілісності України в березні 2014 року, повною мірою довести її допомогою введення обмежувальних заходів проти РФ.

"Європейський Союз буде і надалі прагнути до повної реалізації своєї політики невизнання, у тому числі шляхом обмежувальних заходів. ЄС знову закликає держави-члени ООН розглянути аналогічні заходи невизнання згідно з Резолюцією ООН 68/262", - йдеться в заяві.

Також ЄС в черговий раз заявив про свою стурбованість щодо нарощування військового потенціалу і погіршення ситуації з правами людини в Криму.

Читайте також: Нафтовій галузі РФ санкції Заходу загрожують навіть більше, ніж низькі ціни - Fitch

Нагадаємо, проти резолюції щодо територіальної цілісності України в березні 2014 року виступили: Росія, Білорусь, Вірменія, Болівія, Куба, КНДР, Нікарагуа, Судан, Сирія, Венесуела і Зімбабве.