UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європарламент зобов'язав країни ЄС проводити екологічні експертизи перед видобутком сланцевого газу

Європейський парламент проголосував за зобов'язання компаній з видобутку сланцевого газу проводити оцінку впливу на навколишнє середовище, перш ніж розпочинати буріння.

Перш ніж починати на території країни ЄС роботи з видобутку вуглеводнів методом гідророзриву пласта (ГРП), її влада повинна буде забезпечити проведення екологічних експертиз такої діяльності. Відповідну поправку в європейське законодавство 20-річної давності вніс у середу, 9 жовтня Європарламент на пленарній сесії в Страсбурзі.

"Технологія гідророзриву пласта вселяє занепокоєння", - зазначив доповідач, депутат від Італії Андреа Заноні, висловивши надію на те, що завдяки цій реформі вдасться уникнути конфлікту інтересів. "На цей раз рішення було прийнято в інтересах громадськості", - прокоментувала результати голосування французький парламентарій Корін Лепаж.

У той же час депутати з фракції правоцентристської Європейської народної партії негативно відреагували на прийняте рішення. На їхню думку, дана поправка "створить додаткові проблеми для європейських енергетичних компаній, які відчувають фінансові труднощі з-за економічної кризи".

Влітку минулого року Франція стала першою країною в світі, заборонила розробку родовищ сланцевого газу і нафти методом ГРП. У результаті тієї ж осені були відкликані три раніше видані ліцензії на видобуток природних надр, що належали французькому нафтогазового концерну Total і американської компанії Schuepbach Energy.

Гідророзрив пласту - формування тріщин у пластах нафти чи газу під дією подається у них під тиском робочої рідини. До складу цієї суміші входять хімічні реагенти, які на думку багатьох екологів, призводять до забруднення навколишнього середовища. !zn

Читайте також:

Львівська облрада після 10 годин обговорення схвалив проект угоди з Chevron щодо видобутку сланцевого газу

Японія придивляється до сланцевого газу і намагається стримати зростання частки вугілля в енергетиці

Собівартість газу українського видобутку може виявитися майже в два рази вище, ніж Азаров спрогнозував

Американцям вдалося добитися стабільного видобутку сланцевого газу в Польщі