UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європарламент висловив "серйозну стурбованність" діями польської влади

У резолюції Європарламенту підкреслюється, що дії польської влади загрожують демократії в країні.

Обмеження повноважень Конституційного суду створює загрозу для демократії і верховенства права в Польщі, зазначено в резолюції Європарламенту. Варшава її оцінила як наступ на польську державу.

Європейський парламент висловив "серйозну стурбованність" з приводу дій польської влади, що обмежила повноваження Конституційного суду (КС) країни. У тексті резолюції, прийнятої в Страсбурзі, зазначається "фактичний параліч" конституційного суду, що, на думку євродепутатів, створює загрозу для демократії, прав людини і верховенства права в країні.

Парламентарії, які представляють у Страсбурзі, польську правлячу консервативну партію "Закон і справедливість" (ЗІС) категорично відкинули критику на адресу своєї країни. Наприклад, Річард Чарнецький назвав прийняту резолюцію "вульгарним міжнародним тиском на Польщу". Ще далі пішла прем'єр-міністр країни Беата Шидло. Виступаючи на польському телебаченні, вона заявила про "наступ на польську державу". Євросоюзу слід краще займатися вирішенням власних актуальних "серйозних кризових ситуації", а "не втручатися у внутрішній політичний конфлікт". Демократії в Польщі, зазначила Шидло, ніщо не загрожує.

У кінці грудня польський парламент, більшість в якому належить ЗІС, затвердив закон, що обмежує повноваження КС. Єврокомісія заявила, що ці дії підривають принцип верховенства права. У березні 2016 року сам польський КС визнав прийняті закони неконституційними. Польський уряд досі відмовляється публікувати це рішення в офіційному бюлетені, після чого воно набуває чинності.

У січні глава Європарламенту звинуватив уряд Польщі до "путінізації" європейської політики. "Польський уряд вважає свою перемогу на виборах мандатом, який дозволяє підпорядкувати добробут держави переможної партії, враховуючи, як змісту політики, так і кадрів. Це путінський підхід до демократії, небезпечна путінізація європейської політики", - сказав тоді Шульц інтерв'ю виданню Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung.