UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європарламент після шпигунських скандалів порекомендував припинити передання США банківських даних

Дані Сноудена свідчать про те, що АНБ використовувало інформацію від європейських банків для проведення операцій з економічного шпигунства.

Європарламент схвалив резолюцію щодо тимчасового припинення дії договору TFTP про передання банківських даних американській владі в рамках боротьби з тероризмом, пише італійська газета La Repubblica.

Як зазначає видання, це є першим конкретним кроком, зробленим Європою у відповідь на скандал Datagate, пов'язаний з електронним шпигунством, який вело американське Агентство національній безпеці на шкоду європейським громадянам і компаніям. Однак позиція Європарламенту не може привести до автоматичного припинення міжнародного договору, що може бути реалізовано лише за згодою всіх держав-членів.

Резолюцію, представлену соціалістичною і демократичною групами, а також зеленими й лібералами, було схвалено більшістю голосів. Договір TFTP (Terrorist Finance Tracking Program) набув чинності в серпні 2010 року після того, як Європейський парламент відхилив перший варіант тексту, який не містив належних гарантій захисту права на приватне життя європейських громадян. Головною умовою цього договору було виявлення можливих транзакцій, пов'язаних із терористичними групами і рухами.

Проте дані, надані Едвардом Сноуденом, свідчать про те, що АНБ використовувало інформацію, отриману від Swift, в тому числі і для проведення операцій з економічного шпигунства і для отримання даних про осіб, не пов'язаних із терористичною діяльністю, зазначає видання.

Європарламент заявив, що "відчуває серйозну стурбованість з приводу нещодавно розкритих документів про діяльність АНБ, які стосуються прямого доступу до фінансового листуванні і до даних, що мають стосунок до порушення права на приватне життя". У зв'язку з цим Європарламент просить "Комісію тимчасово призупинити дію договору, поки не буде виконано всі умови для початку переговорів щодо відновлення дії договору", повідомляє видання. !zn

Читайте також:

Спецслужби США збирали дані про фінансові транзакції громадян

Обама запевнив Меркель, що спецслужби США не прослуховували її мобільний телефон

Колишній шеф французької розвідки зізнався у шпигунстві за американцями