UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європа продовжує простягати руку Туреччині – Юнкер

За словами політика, Євросоюз зробив усе можливе для лібералізації візового режиму з Туреччиною, тепер вона має продемонструвати відданість європейським цінностям.

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер повідомив про намір "тримати відкритими" двері в Європу для Туреччини.

"Через рік після проваленого путчу Європа як і раніше простягає руку Туреччині. Я очікую також, що і Туреччина чітко продемонструє свою відданість європейським цінностям", - зазначив голова Єврокомісії в інтерв'ю виданню Bild am Sonntag.

Політик підкреслив, що Європа зацікавлена в тому, щоб Туреччина не віддалялася від неї.

"Європейський союз зацікавлений у тому, щоб наш сусід був демократичним, стабільним і економічно успішним. Хотілося б, щоб Туреччина рухалася назустріч Європі, а не віддалялася від неї", - зазначив Юнкер.

За словами голови Єврокомісії, ЄС зробив все для лібералізації візового режиму та поглиблення митного союзу з Туреччиною. Тим не менш, вступ до ЄС означає приєднання до союзу, що базується на певних цінностях, вважає Юнкер.

"Це несумісне з ситуацією, коли журналісти, як, наприклад, кореспондент газети Die Welt Деніз Юджел, місяцями утримуються в одиночній камері без пред'явлення обвинувачення. І якщо Туреччина все ж вирішить ввести смертну кару, то вона сама остаточно закриє двері в Євросоюз", - підкреслив голова Єврокомісії.

Нагадаємо, в березні розгорівся дипломатичний скандал між Гаагою і Берліном з одного боку і Анкарою з іншого, пов'язаний з тим, що уряди Нідерландів і Німеччини заборонили членам турецького уряду проводити політичну агітацію серед громадян Туреччини, які проживають на території країн.

Після відмови трьох німецьких міст проводити заходи з передвиборними виступами турецьких міністрів, президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що методи німецької влади "нічим не відрізняються від нацистських", чим викликав обурення офіційного Берліна.