UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європа "підживлює" авторитарні режими платою за енергоносії – екс-генсек НАТО

Расмуссен закликав ЄС знизити залежність від російського газу.

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що енергетична залежність від Росії несе загрозу для держав, які співпрацюють з Москвою. За його словами, "будівництво газопроводу "Північний потік-2" було б помилкою".

Расмуссен зазначив, що будівництво другої гілки газопроводу "Північний потік" не тільки знижує рівень енергетичної безпеки Європи, але і є ознакою відсутності солідарності між країнами Євросоюзу.

Андерс Фог Расмуссен вважає, що європейські країни значною мірою залежать від імпорту енергоносіїв з Росії, що дуже помітно під час обговорення на європейських форумах питань продовження санкцій проти РФ або ставлення ЄС до України.

"Не думаю, що є необхідність будівництва "Північний потік-2", оскільки можливості першої гілки газопроводу не використовуються в повній мірі", - сказав Расмуссен.

"Необхідно зменшити нашу залежність від російського газу", - додав він.

Расмуссен підкреслив, що понад 60% коштів, які Євросоюз платить за енергоносії, що надходять авторитарним режимам.

"Європа підживлює такі режими. Це смішно", - сказав він.

Раніше екс-генсек НАТО заявляв, що Росія небезпечніша ніж СРСР і веде "гібридну" війну проти Європи. Хоча водночас вона не соромиться демонструвати зуби і звичним способом, погрожуючи Заходу ядерною зброєю. Тим часом, у НАТО заявили про уразливість східних кордонів Європи перед Росією. У підготовленій військовими експертами НАТО доповіді говориться, що багато ключових членів альянсу як і раніше страждають від хронічного недофінансування" і "критичних недоліків" у сфері обороноздатності.