UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європа не знає, як реагувати на дії Росії - президент Естонії

"Зелених чоловічків" у своїй країні він не боїться.

Європа не готова реагувати на агресивні дії Росії, а багато європейських країн скорочують витрати на оборонний сектор всупереч попереднім домовленостям, вважає президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес.

"Ми читаємо в газетах, що німецька армія на навчаннях використовує мітли, тому що в них немає зброї, і це показує, що ми не готові. Тільки через рік Європа вирішила, що необхідно протистояти пропаганді", - зазначає він в інтерв'ю Delfi, пише "Європейська правда".

"Після мого візиту на Брюссельський форум мені стало ясно одне - якщо західні лідери знали, як реагувати, коли Радянський Союз проводив якісь неправомірні дії, то в даний час чиновники не знають, як реагувати, якщо Росія веде вторгнення за межами своєї території, вони воліють мовчати", - продовжує Ільвес.

Він упевнений, що зараз Естонія захищена як ніколи раніше, але Захід надто м'який з Росією в українському питанні.

"Проте головне питання в тому, що ми в НАТО, а Україна - ні. Україні Альянс не допоможе, оскільки вона не є його членом. Крім того, НАТО не допоможе Фінляндії та Швеції. Це чітко сказав Расмуссен три роки тому, коли він був генеральним секретарем НАТО", - нагадав президент.

Ільвес відкинув занепокоєння з приводу міста Нарва, де живе багато етнічних росіян і якому пророкують роль наступної цілі для "зелених чоловічків".

Читайте також: Литва, Латвія і Естонія створять Балтійський військовий штаб

"Російська меншина є в Україні, також воно є в Естонії, Латвії та Литві. Але якщо шахтар на Донбасі заробляє від 150 до 200 євро в місяць, то етнічні росіяни в Естонії на шахті заробляють від 1500 до 2000 євро в місяць. Це велика різниця. Жителі Нарви переходять через річку в сусідню країну - а вони роблять це часто, бо там все дешевше, - і бачать, який там рівень державних послуг і якості життя. Якщо ви живете в Нарві, ви можете працювати де завгодно в Європі, якщо ви живете в Івангороді, то вам спочатку треба отримати візу в Санкт-Петербурзі", - пояснив президент Естонії.

Раніше Ільвес вже притиковал рішучість ЄС, заявивши, що його вичікувальна позиція по Україні доведе конфлікт до його кордонів.