UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європа може побороти "Ісламську державу", якщо буде терплячою – FT

Видання пише, що великі країни з розвиненими спецслужбами повинні запропонувати допомогу меншим сусідам.

Через 15 років після терактів 11 вересня в США люди на Заході вже звикли бачити на телеекрані криваві сцени, влаштовані джихадистами. Кожна атака викликає лють на злочинців і співчуття до жертв. Але невдовзі більшість людей повертається до своєї щоденної рутини.

Однак після терактів у Брюсселі минулого тижня, які забрали життя більше 30 людей, повернутися до нормального життя західним містам буде не просто.

Про це сьогодні в редакційній статті пише видання Financial Times. Мешканці Заходу стурбовані тим, що "Ісламська держава", яка взяла на себе відповідальність за кровопролиття в столиці Бельгії, стає дедалі небезпечнішим суперником. "Аль-Каїда" вбила значно більше людей в Нью-Йорку у 2001-му, в Мадриді в 2004-му і в Лондоні у 2005-му році. Однак вже більше десяти років цій терористичній організації не вдавалося влаштувати атаки на західні цілі. Тому ІДІЛ видається більшою загрозою.

Якщо лідери "Аль-Каїди" після 11 вересня 2001 року роками переховувалися в Пакистані, то "Ісламська держава" змогла взяти під контроль значну частину Сирії, де захопила нафтові родовища, які приносять їй дохід, а також організувати тренувальні центри. А вербування нових бойовиків у Європі дозволило терористичній організації розвинути серйозну мережу в Європі. Згідно з даними американської консалтингової групи Soufan group, до терористів ІДІЛ приєдналися 5 тисяч людей з країн ЄС, зокрема з Німеччини, Франції, Великобританії і Бельгії.

Такі ресурси дозволили "Ісламській державі" за останні 15 місяців організувати теракти в Брюсселі, Парижі, Анкари і Бейруті. Така тенденція змушує припустити, що терористи влаштують ще не одну криваву атаку, перш ніж західні уряди дадуть їм відсіч і зламають мережу бойовиків. Однак для Заходу це завдання буде не з легких.

Після Брюсселя у США і їхніх європейських союзників з'явилися причини посилити війну проти "Ісламської держави" в Сирії і Іраку, а також в Лівії, де терористи намагаються скористатися хаосом, який охопив країну після повалення режиму Муаммара Каддафі. Однак західні уряди не хочуть відправляти наземні війська на Близький Схід. А бомбардування, які вони проводять зараз, дуже повільно досягаються якогось прогресу у викоріненні тероризму.

Тому західним країнам потрібно розглянути конкретні дії на своїй території, щоб гарантувати безпеку. Одна з причин, яка дозволила "Ісламській державі" проникнути в європейське суспільство – це невдача урядів інтегрувати мусульманські меншини. Зокрема, Франції і Бельгії потрібно робити більше, щоб порозумітися з такими людьми, особливо з молоддю, у якої були проблеми із законом. Однак британський досвід свідчить про те, що така програма інтеграції і запобігання радикалізації дає суттєві плоди не одразу. На досягнення цілей знадобляться роки.

Тому в короткостроковій перспективі країни ЄС повинні посилити розвідку і охорону громадського порядку. Для цього також знадобиться більш ефективний механізм обміну даними розвідки. Також якщо великі країни ЄС багато витрачають на свої спецслужби, то маленькі держави, як Бельгія, витрачають значно менше ресурсів. Тому Великобританії, Німеччині і Франції варто запропонувати меншим сусідам допомогу в питанні безпеки.

Читайте також: Підозрюваний третій учасник теракту в аеропорту Брюсселя взятий під варту

Також видання радить Європі діяти більш рішуче після терактів у Брюсселі. Вони сталися у тяжкий час для ЄС, коли об'єднання намагається впоратися з напливом біженців, а Великобританія думає над виходом із блоку. Однак Лондон, Мадрид і Рим мають серйозний досвід у боротьбі проти терору, яким вони можуть поділитися з іншими. Європейським лідерам потрібно проявити більшу стратегічну терплячість і готовність співпрацювати, ніж вони демонстрували до цього часу.

Як відомо, 22 березня в Брюсселі відбулося кілька вибухів в аеропорту і в метро – загинула 31 людина, 316 отримали поранення. Відповідальність за вибухи взяла на себе терористична організація "Ісламська держава".

23 березня були названі імена виконавців терактів в бельгійській столиціце громадяни Бельгії брати Ібрагім і Халед Бакраві. Телеканал RTBF з посиланням на поліцейське джерело повідомило, що Ібрагім, ймовірно, привів у дію вибуховий пристрій в аеропорту Завентем, а Халед – в метро на станції "Мальбек". Пізніше ЗМІ повідомили ім'я ще одного смертника – Наджима Лашрауі, який підірвав себе в аеропорту Брюсселя.