UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія виступила посередником у конфлікті Косово і Сербії

Косово ввело 100% мита на товари з Сербії та Боснії і Герцеговини.

Комісар ЄС з питань розширення Йоханнес Хан зустрівся в Белграді з президентом Сербії Олександром Вучичом. Основним питанням зустрічі стало обговорення введення парламентом Косово 100% мита на товари з Сербії та Боснії і Герцеговини. Про це Хан повідомив у своєму Twitter.

"Хороша зустріч з президентом Сербії Олександром Вучичом в Белграді, під час якої ми обговорили введення Косово тарифів на товари з Сербії та Боснії і Герцеговини, що суперечить Угоді про вільну торгівлю CEFTA, регіональної економічної зоні REA та регіонального співробітництва", - написав він.

У ЄС закликають сторони до деескалації конфлікту. Також Хан ініціював створення робочої групи для переговорів щодо тарифів і мит.

Раніше в ЄС засудили рішення влади Косова ввести мита, пообіцявши посилити їх через "агресивну кампанію" сербських депутатів. Косово є частково визнаною державою Східної Європи. Незалежність Косово визнали 115 держав, зокрема США, Канада, члени Європейського Союзу. У той же час більше 80 країн-членів ООН незалежність Косово не визнають і вважають регіон частиною Сербії. Серед них – Китай, Росія, Білорусь, Україна, Ізраїль та інші.