UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія схвалила заборону одноразового пластикового посуду

Пропозиції Єврокомісії будуть винесені на узгодження членів Євросоюзу і Європарламенту. Рішення займе кілька років.

Європейська комісія схвалила заборону низки одноразових виробів з пластику. Зокрема, заборона торкнеться одноразового посуду, столових приладів, трубочок-соломинок для напоїв, ватних паличок і пластикових кріплень для повітряних куль. Їх замінять на більш екологічно чисті альтернативи. Використання одноразових пластикових пакетів і упаковок, які пропонують супермаркети, також планується істотно обмежити.

Заступник голови Єврокомісії Франс Тиммерманс відзначив значущість проблеми пластикового сміття. Так, на вироби з пластику припадає більше 80% сміття в світовому океані. За словами Тиммерманса, європейцям "необхідно спільно вирішувати цю проблему".

У Єврокомісії вважають, що запропоновані заходи позитивно позначаться на стані навколишнього середовища. Зокрема, очікується зниження викидів вуглекислого газу в атмосферу на 3,4 млн тонн. Крім того, пропозиції дозволять уникнути шкоди навколишньому середовищу, обсяг якої до 2030 року може скласти 22 млрд євро.

У подальшому пропозиції Єврокомісії повинні бути винесені на узгодження членів ЄС і Європарламенту. На їх схвалення і прийняття може знадобитися кілька років.

У грудні 2017 року Київська міська рада звернулася до Верховної Ради стосовно необхідності прийняття закону про заборону використання та продажу поліетиленових пакетів.