UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія рекомендувала надати Албанії статус кандидата на вступ до ЄС

Офіційну заявку на членство у ЄС Албанія подала в 2009 році. Згідно з відповідною процедурою ЄС, тепер Раді ЄС належить вирішити питання про надання цій країні статусу кандидата.

Європейська комісія рекомендувала надати Албанії офіційний статус кандидата на вступ до Європейського союзу, а також почати переговори з Македонією про приєднання до ЄС. Про це повідомив у середу, 16 жовтня єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле, представляючи "План розширення ЄС на 2014 рік.

"Розширення залишається однією з найбільш ефективних стратегій Євросоюзу", - заявив Штефан Фюле. За його словами, таким чином зміцнюється економічна й політична стабільність, як країн, що прагнуть до ЄС, так і самого Європейського союзу".

"План розширення-2014" містить оцінку ЄК стосовно прогресу, якого досягли сім країн, які ведуть переговори щодо інтеграції з ЄС (Албанія, Боснія і Герцеговина, Сербія, Чорногорія, Македонія, Туреччина, Ісландія), а також самопроголошена республіка Косово.

Оцінка проводиться за політичними і економічними критеріями, а також з точки зору приведення національного законодавства у відповідність із загальноєвропейськими нормами.

Офіційну заявку на членство в ЄС Албанія подала наприкінці квітня 2009 року. Згідно з відповідною процедурою ЄС, тепер Раді ЄС належить вирішити питання про надання цій країні статусу кандидата.

З 1 квітня 2009 року набула чинності угода про стабілізацію та асоціацію Албанії з ЄС, яка є першим етапом на шляху до членства в співтоваристві. !zn

Читайте також:

Албанія і Чорногорія можуть увійти в Євросоюз

Українці зможуть їздити в Албанію без віз

Впевненість українців у підписанні асоціації з ЄС різко зросла

Доля асоціації з ЄС залежить від протистояння Януковича і Меркель, - Rzeczpospolita