UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія пропонує ввести плату за в'їзд до Шенгену у 5 євро

Пропозицію ЄК для в'їзду до Євросоюзу може бути прийнята в середу, 16 листопада.

Європейська комісія представила нову Європейську систему інформації та авторизації подорожей (ETIAS), яка передбачає оплачувану перевірку на "безпеку", йдеться в заяві Єврокомісії.

Згідно пропозиції ЄК, охочим відвідати Євросоюз, і яким для цього не потрібна віза, доведеться платити 5 євро за онлайн-перевірку - вона повинна підтвердити "безпеку" персони.

Нова вимога для в'їзду в ЄС може бути прийнято в середу, 16 листопада, на тлі загрози нових терористичних атак.

Дана система може торкнутися близько 60 країн, які можуть здійснювати короткі подорожі Євросоюзом. Таку можливість мають громадяни серед іншого США і Японії. Очікують отримання такого права українці і турки.

Зразком для ETIAS стала аналогічна американська система Esta. Єврочиновники розраховують на прибуток від своєї системи в розмірі до двох мільярдів євро до 2020 року.

Читайте також: Шульц повідомив про готовність Європарламенту підтримати безвізовий режим для України

Нагадаємо, що в середу, 16 листопада, Верховна Рада прийняла звернення до урядів держав-членів Європейського Союзу, Європейського парламенту і Ради ЄС про введення безвізового режиму для громадян України". Раніше повідомлялося, що посли ЄС обговорять надання Україні безвізового режиму 17 листопада.