UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія очікує остаточного рішення Ісландії щодо процесу вступу до ЄС

ЄС зобов'язується надати тій чи тій країні можливість вступити до ЄС, "якщо вона того бажає, якщо всі держави-члени ЄС згодні з цим, якщо всі необхідні критерії виконано, а процес переговорів завершено".

Члени Єврокомісії не отримали даних про остаточне рішенні Ісландії щодо припинення процесу вступу до Євросоюзу, заявив у понеділок на брифінгу в Брюсселі офіційний представник ЄВРОКОМІСІЇ Петер Стано.

"Наразі ми чекаємо інформації від Ісландії, процес (вступу) як і раніше відкрито, але ми чекаємо результату оцінки ситуації зі вступом, яку маютьзідйснити ісландці", - сказав він.

На думку Стано, питання про приєднання або неприєднання тієї чи тієї країни-кандидата до ЄС цілком зрозуміле.

"Це країнам-кандидатам слід висловлювати своє бажання вступити до ЄС. Зобов'язання з їхнього боку полягає в тому, щоб відповідати низці критеріїв, пов'язаних із вступом до ЄС", - пояснив прес-секретар.

ЄС, зі свого боку, зобов'язується надати тій чи тій країні можливість вступити в ЄС, "якщо вона того бажає, якщо всі держави-члени ЄС згодні з цим, якщо всі необхідні критерії виконано, а процес переговорів завершено".

"У будь-якому випадку, ми з повагою поставимося до рішення, прийнятого Ісландією, її урядом, парламентом, ісландськими виборцями", - сказав Стано.

За його словами, у Брюсселі розраховують, що восени це питання з'ясують остаточно.

"Ми погодимося з будь-яким рішенням Ісландії", - додав представник Єврокомісії.

Минулого тижні в європейській пресі з'явилися повідомлення, що, за рекомендацією конституційної ради Ісландії, комісію з переговорів про вступ до ЄС має бути розпущено, а процедура завершено.

Ісландія, населення якої становить 320 тисяч осіб, улітку 2010 року подала заявку на членство в ЄС після банкрутства найбільших банків країни через величезні борги, значно погіршену ситуацію в економіці. Світова фінансово-економічна криза змусила Рейк'явік шукати притулку в Євросоюзі після десятиліть сумнівів щодо доцільності членства в ЄС. !zn

Читайте також:

Ісландія може відмовитися від заявки на вступ в Євросоюз

На виборах в Ісландії перемогла опозиція, яка виступає проти вступу в ЄС

Україна та Ісландія будуть разом боротися з незаконною міграцією

Природне диво Ісландії Скафтафетль відкриває туристам світ льодовиків і вулканів