UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія готова почати процедуру позбавлення Польщі права голосу в Раді ЄС

У Варшаві назвали наміри Брюсселя "нерозумними".

Євросоюз вирішив продовжувати переговори з Варшавою в суперечці щодо судової реформи Польщі, заявив заступник голови МЗС Естонії Матті Маасикас після закінчення засідання ради міністрів ЄС у Брюсселі 25 вересня.

Він додав, що Єврокомісія готова почати процедуру позбавлення права голосу країни в Раді ЄС, якщо в Польщі почнуться звільнення або заміни голів судів, передає DW.

У свою чергу польський міністр з питань ЄС Конрад Шиманські застеріг Брюссель від негативних наслідків такої процедури.

"Це нерозумно. Єврокомісія повинна нести відповідальність за свої дії, а також настрої всередині ЄС", - зазначив Шиманські.

У відповідь перший заступник голови Комісії ЄС Франс Тиммерманс заявив, що спроба Єврокомісії знайти вирішення конфлікту користується "широкою підтримкою" країн Євросоюзу.

За словами Тиммерманса, Єврокомісія "уважно вивчить" всі зміни в судову реформу, анонсовані президентом Польщі Анджеєм Дудою.

31 липня Дуда наклав вето на два закони цієї реформи - про реорганізацію Верховного суду і про Національну раду судоустрою, пояснивши, що вони суперечать конституції країни. Тиммерманс також привітав готовність польської сторони до діалогу.

Нагадаємо, що 25 липня президент Польщі Анджей Дуда підписав один з трьох законів про реформу судочинства, через які в Польщі проходять масові протести.

29 липня Європейський союз запустив санкційну процедуру проти Польщі через судову реформу. У Брюсселі вважають, що реформа підриває незалежність судової системи в Польщі.

У конфлікті навколо незалежності судової влади в Польщі Єврокомісія 12 вересня розпочала другий етап штрафного процесу щодо польської влади.

Особливу критику в Брюсселі викликає нещодавно прийнятий закон, який передбачає право міністра юстиції Польщі знімати голів судів та замінювати їх іншими кандидатами.

Уряду Польщі надано один місяць для того, щоб виконати вимоги Єврокомісії. Якщо цього не відбудеться, Брюссель направить позов проти Варшави в Європейський суд. У цьому випадку Польщі буде загрожувати великий штраф.