UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС втратив кілька мільярдів євро через введення тимчасового прикордонного контролю

ЄС буде втрачати 10 млрд євро на рік, якщо всі країни Шенгену введуть прикордонний контроль.

Тимчасовий прикордонний контроль, який чотири країни Євросоюзу - Швеція, Франція, Німеччина і Австрія - ввели в середині минулого року через наплив біженців, обернувся для економіки ЄС втратами в розмірі від 9 до 15 млрд євро в рік, пише видання Süddeutsche Zeitung (SZ) з посиланням на дослідження мюнхенського інституту економічних досліджень ifo.

Експерти вважають, що збиток пов'язаний як зі скороченням туристичних потоків, так і з ускладненням діяльності тих численних компаній, які, щоб уникнути витрат на зберігання продукції постачали її, керуючись поширеним логістичним принципом "точно в строк" (just in time).

За даними експертів, у разі введення повсюдного контролю усіма 22 країнами ЄС, які входять в Шенгенську зону, обсяг торгівлі може скоротитися на 20%, а економічні втрати для цих країн перевищать 100 млрд євро на рік. Якщо ж говорити про прогноз на десятирічну перспективу, то він ще менш втішна. За розрахунками ifo, для країн Євросоюзу фінансовий збиток може скласти до 140 млрд євро на рік.

18 березня ЄС та Туреччина прийшли до угоди по біженцям. З 20 березня, всіх нелегальних мігрантів, які прибудуть в Грецію, почнуть висилати назад через Егейське море на турецьку територію.

У п'ятницю, 1 квітня, Amnesty International заявила: ЄС, можливо, зробив "фатальну помилку", уклавши з Анкарою міграційну угоду. Експерти Amnesty International зафіксували масові факти примусового повернення Анкарою сирійських біженців в розорені війною райони Сирії, про це йдеться у звіті правозахисної організації.