UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС перегляне санкції проти Росії 30 вересня

Рішення буде залежати від результатів виконання мирного плану врегулювання конфлікту на Україні.

До кінця вересня Європейський союз має намір переглянути санкції, введені проти Російської Федерації, можливо, вони будуть ослаблені. Про це заявила Майя Кочьянчич, прес-секретар глави європейської дипломатії Кетрін Ештон.

Рішення з цього питання буде прийнято на рівні постійних представників країн ЄС в Брюсселі. До цього моменту глави МЗС ЄС повинні представити доповідь про виконання угоди по врегулюванню конфлікту в Україні.

"До 30 вересня зовнішньополітична служба ЄС повинна представити постпредам "комплексний огляд імплементації мінського мирного плану і, зокрема, режиму припинення вогню. Цей огляд зараз готується", - сказала Майя Косьянчич.

Після ознайомлення з доповіддю постпреди повинні будуть вирішити, що робити з санкціями щодо Росії.

За словами джерела газети, може бути вибраний варіант поступового зняття обмежень.

Нагадаємо, президент Європейської Ради Херман ван Ромпей раніше заявляв, що ЄС може скасувати нові санкції проти Росії, якщо на сході України буде режим припинення вогню.

Нагадаємо, санкції Євросоюзу, узгоджені 9 вересня і анонсовані 12 вересня припускають "удар" по нафтовим компаніям Росії ("Газпром нафта", "Роснефть" і "Транснефть") і ще більше обмежить доступ російського бізнесу до кредитних ринків. Компанії, що надають послуги розробки глибоководних нафтових свердловин і видобутку нафти в Арктиці, теж не зможуть працювати з Росією.

Далі ЄС склав список з 9 російських компаній, чия робота може бути пов'язана з оборонною промисловістю. Їм не можна буде продавати товари подвійного призначення з Євросоюзу.

Під санкції США потрапили такі компанії як "Газпром", "Лукойл" і "Ощадбанк", а також ряду інших. !dt