UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС може скасувати санкції проти РФ у разі поліпшення ситуації на Сході

Зовнішньополітична служба ЄС буде спостерігати за дотриманням мирного плану на території Донбасу та виконання зобов'язань усіх сторін.

Прес-секретар глави дипломатії Євросоюзу Кетрін Ештон - Майя Косьянчич заявила про те, що зовнішньополітична служба ЄС протягом місяця проведе оцінку реалізації мирного плану врегулювання ситуації в Україні для можливого перегляду або скасування санкцій щодо Росії.

"Це відбудеться протягом цього місяця", - сказала вона.

Голова Євроради Герман Ван Ромпей після оголошення про вступ з 12 вересня в силу нових санкцій проти Росії повідомив, що ЄС може їх повністю або частково скасувати залежно від розвитку ситуації на сході України.

"Рада ЄС до кінця місяця проведе на основі оцінки Європейської служби зовнішньої діяльності комплексний огляд мирного плану",- зазначив він.

За його словами, якщо ситуація на місцях проведення мирного плану буде викликати довіру, Єврокомісії та зовнішньополітичній службі ЄС буде доручено підготувати пропозиції щодо зміни, призупинення або скасування повністю або частково пакету санкцій.

Нагадаємо, санкції Євросоюзу, узгоджені 9 вересня і анонсовані 12 вересня припускають "удар" по нафтовим компаніям Росії ("Газпром нафта", "Роснефть" і "Транснефть") і ще більше обмежить доступ російського бізнесу до кредитних ринків. Компанії, що надають послуги розробки глибоководних нафтових свердловин і видобутку нафти в Арктиці, теж не зможуть працювати з Росією.

Далі ЄС склав список з 9 російських компаній, чия робота може бути пов'язана з оборонною промисловістю. Їм не можна буде продавати товари подвійного призначення з Євросоюзу.

Під санкції США потрапили такі компанії як "Газпром", "Лукойл" і "Ощадбанк", а також ряду інших. !zn