UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС буде вимагати від Москви і Асада зберегти сирійську опозицію – Reuters

Лише так Брюссель погодиться взяти участь у відбудові післявоєнної Сирії.

Євросоюз не буде платити за відбудову Сирії після закінчення війни, якщо Москва і режим Башара Асада не лишать простору для майбутнього опозиції.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на проект заяви лідерів 28 країн-членів союзу, який є у розпорядженні інформаційної агенції. Впродовж багатьох тижнів російські, іранські сили і війська сирійського режиму били по позиціях повстанців включно з тими, кого підтримує Захід і Туреччина. Головним полем бою стало Алеппо. У вівторок тисячі людей залишили місто, що вказує на неминучість поразки опозиційних сил.

Встановлення контролю над Алеппо стане найбільшою військовою перемогою армії Асада у громадянській війні, яка триває вже майже шість років і коштувала життя більш як 300 тисяч людей.

Але навіть якщо опозиційні сили зазнають остаточної поразки, у ЄС вважають, що миру в Сирії не буде, оскільки Дамаск в такому разі чекають роки партизанського протистояння. Тому країна може розпастися, якщо вона не буде децентралізована або опозиція не буде мати можливості діяти.

"ЄС надасть підтримку процесу відбудови Сирії лише за умови початку надійного процесу політичного переходу", - йдеться в проекті заяви лідерів ЄС, яка буде оприлюднена в четвер у Брюсселі.

Джерела повідомили Reuters, що верховний представник ЄС з закордонних справ Федеріка Могеріні вже кілька тижнів намагається донести це послання до регіональних гравців, які ведуть опосередковану війну в Сирії.

"ЄС, звісно ж, візьме на себе роль у відбудові. Але якщо вони створять монстра там, ми не будемо за це платити. Тоді це буде їхня відповідальність", - сказав неназваний чиновник ЄС, маючи на увазі Дамаск, Москву і їхніх союзників у війні. Тим часом, сирійська влада заявила про завершальну стадію воєнної операції в Алеппо. Директор групи моніторингу Сирійського огляду з прав людини Абдель Рахман вважає, що в Алеппо здійснюється "реальна різанина". Він закликав міжнародне співтовариство знайти безпечний притулок для цивільних осіб.

Як повідомлялося, сирійські війська та їхні союзники, в суботу, 10 грудня розпочали нову серію ударів по позиціях повстанців в Алеппо.