UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японія прокоментувала військові навчання Росії на спірних Курильських островах

Москва зміцнює свій військовий потенціал на чотирьох спірних островах.

Японський уряд повідомив Росії по дипломатичних каналах про те, що військові навчання РФ, що почалися у вівторок на півдні Курильського архіпелагу, неприпустимі, передає Defense blog з посиланням на джерело в Міністерстві закордонних справ Японії.

"Це було зроблено на рівні радника посольства нашої країни в Москві і було адресовано МЗС Росії", - сказав чиновник. "Навчання, як вже говорилося, допоможуть зміцнити російський військовий контингент на північних територіях. Це суперечить позиції нашої країни щодо цих островів і неприпустимо".

Москва зміцнює свій військовий потенціал на чотирьох спірних островах, розглядаючи їх в якості основного військового плацдарму на російському Далекому Сході.

Російські військові у вівторок почали навчання на Еторофу і Кунаширі, двох з чотирьох островів, які контролює Росія, на які претендує Японія. У навчаннях взяли участь близько 500 військовослужбовців з кулеметних та артилерійських підрозділів, у тому числі практикуючих запобігання висадки противника.

У навчаннях брало участь близько 70 видів військової техніки, включаючи основні бойові танки Т-72 і міномети.

Після закінчення Другої світової війни між СРСР і Японією мирний договір так і не був підписаний. У 1956 році між країнами була підписана декларація про припинення стану війни, з якої СРСР погодився переглянути належність деяких островів Південних Курил.

Японія досі наполягає на поверненні південних островів Курильської гряди - Ітурупа, Кунашира, Шикотана і архіпелагу Хабомаї - Росія, як правонаступниця СРСР, з цим не погоджується.

Як повідомлялося, Сіндзо Абе розглядає можливість укладення мирного договору з Російською Федерацією, якщо РФ передасть Японії два з чотирьох спірних Курильських островів Хабомаї і Шикотана.

Нагадаємо, 12 серпня Путін запропонував прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе до кінця поточного року укласти мирний договір без попередніх умов, а потім вирішувати спірні питання. Японія відмовила Росії підписувати документ без попередніх умов.