UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японія продовжить санкції відносно КНДР на два роки

Рішення про продовження викликане відсутністю прогресу в питанні звільнення насильно утримуваних в КНДР японських громадян.

Уряд Японії продовжить санкції проти КНДР ще на два роки, повідомляє агентство Кіодо з посиланням на джерела в урядових колах.

Термін дії санкцій закінчується в квітні цього року. Рішення про продовження викликане відсутністю прогресу в питанні звільнення насильно утримуваних в КНДР японських громадян.

Японія розраховує таким чином прискорити переговори про долю викрадених громадян.

Санкції були введені Японією в 2006 році в знак протесту проти запуску КНДР балістичної ракети. Вони забороняють імпортно-експортні поставки, поїздки громадян, захід північнокорейських суден в японські порти. У 2009 році Токіо посилив умови для грошових переказів з Японії в КНДР.

В 2013 році після проведених КНДР ядерних випробувань санкції були продовжені відразу на два роки.

Читайте також: Японія висловила протест Північній Кореї через запуск ракет

Влітку минулого року влада КНДР заснували спеціальний комітет для розслідування долі викрадених спецслужбами країни в 1970-80-х роках японських громадян. У відповідь на це Японія скасувала частину своїх економічних санкцій проти КНДР: частково скасувала заборону на поїздки громадян, на захід північнокорейських суден в порти Японії з гуманітарними цілями, були ослаблені обмеження при грошових переказах. Проте в силі залишилися найбільш болючі для КНДР заходи - заборона на зовнішньоторговельну діяльність з КНДР, на захід торгових судів в Японію. Також не були розморожені рахунки північнокорейських організацій і приватних осіб в японських банках.