UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як європейські міста борються з масовим туризмом

Туристи заполонили європейські міста.

Витвори мистецтва не для того, щоб на них сідали Причина: з одного боку, туристи залишають на сходах сліди на кшталт залишків від жувальної гумки, плям від кави або вина; з іншого - сидячи на сходах, вони закривають собою саму архітектурну пам'ятку. Рим, де щороку зупиняється приблизно сім мільйонів гостей, - одне з найбільш відвідуваних міст Європи - і не єдине, яке страждає від напливу туристів і тому змушене вдаватися до відповідних заходів.
Витвори мистецтва не для того, щоб на них сідали
Причина: з одного боку, туристи залишають на сходах сліди на кшталт залишків від жувальної гумки, плям від кави або вина; з іншого - сидячи на сходах, вони закривають собою саму архітектурну пам'ятку. Рим, де щороку зупиняється приблизно сім мільйонів гостей, - одне з найбільш відвідуваних міст Європи - і не єдине, яке страждає від напливу туристів і тому змушене вдаватися до відповідних заходів.
Куди подівся напис? Власникам квартир в Амстердамі тепер дозволено здавати свої помешкання туристам не більше, ніж на 30 днів на рік. А на деяких вулицях здавати помешкання туристам взагалі заборонено. Міська влада також прибрала всесвітньо відомий напис "I amsterdam", який довгий час прикрашав простір перед Державним музеєм. Занадто багато туристів хотіли біля цього напису фотографуватися.
Обмеження на кількість туристів Місцева влада вирішила, що тепер зупинятися тут можуть лише два круїзні лайнери в день. На берег дозволено зійти максимум п’ятьом тисячам туристів. Завдяки напливу туристів багатшим Дубровник, начебто, не став. Більшість з них проводять тут лише кілька годин та витрачають не більше десяти євро. Крім того, навала туристів відштовхує заможних відпочивальників.
Комплекс заходів проти масового туризму За минулий рік Амстердам прийняв близько 19 мільйонів туристів, включно з тими, хто провів у місті лише один день. При цьому населення Амстердама не перевищує 820 тисяч мешканців. Багатьом із них безкінечний потік туристів уже добряче набрид. Тепер у центрі міста більше не можна відкривати нові готелі та сувенірні крамниці. А круїзний термінал планують перенести на околиці міста.
Котре судно виглядає непропорційно великим? Влада Венеції хоче заборонити круїзні лайнери в історичному центрі і спрямувати їх до іншого порту. Оскільки для цього потрібно побудувати новий термінал, цей процес може затягнутися. Значно швидше можна втілити в життя ідею "вхідної плати", яку мають сплачувати туристи, які не ночують у місті. Упродовж найближчих років її планують ще підвищити - до 10 євро в "гарячий сезон".
Агой! Якщо ж до цього додати й тих, хто зупиняється у Венеції лише на день, вона залишить Берлін далеко позаду. За підрахунками експертів, місто щорічно відвідує приблизно 30 мільйонів туристів. Водночас туристи, які залишаються в місті лише на день, - це невдячні гості: вони зупиняються ненадовго й тому витрачають мало, але встигають заполонити вулиці і площі.
Посидіти на сходах - 400 євро Відвідати Рим і посидіти на Іспанських сходах - тепер це можуть собі дозволити лише туристи, які мають при собі зайві 400 євро. Нещодавно міська влада заборонила сидіти на знаменитих сходах в історичному центрі. За дотриманням заборони тепер стежить поліція. Той, хто, попри заборону, все ж таки вирішить посидіти на сходах, ризикує заплати штраф розміром до 400 євро.
Увага! Камера! Американський серіал "Гра престолів" став одним з найуспішніших у світі. Здебільшого, його знімали в місті Дубровник на півдні Хорватії. У серіалу безліч прихильників у всьому світі. Можна легко здогадатися, що це означає для містечка, яке нараховує лише 40 тисяч мешканців, - маси туристів!
Спокійно прогулятися бульваром? Не вийде! Натовпи туристів заполонили Барселону. Особливо це помітно на центральному бульварі Ла-Рамбла. Щоб зупинити наплив туристів, друге за величиною місто Іспанії заборонило будувати нові готелі та запровадило жорсткіші правила здавання кварти в оренду туристам. Мешканці Барселони, населення якої сягає 1,6 мільйона, страждають від штурханини на вулицях та екстремально високих цін оренду житла.
Для місцевих жителів туристи як червона ганчірка для бика Більшість переповнених "туристичних гарячих точок" знаходяться у Південній Європі. Однак місця, які мають проблеми з напливом туристів, є й у Західній Європі: наприклад, Амстердам. Квартал червоних ліхтарів особливо популярний серед гостей. Крім нього туристів приваблюють паби, бари та кофішопи. Як наслідок багато п’яних відпочивальників горланять та блюють на вулицях Амстердама.
Туристичне передозування Як це: жити у селищі з населенням 770 жителів, що розкинулось на березі мальовничого озера? Напевно, досить добре. Однак 770 місцевих мешканців щороку мають приймати приблизно мільйон туристів, які прибувають на 20 тисячах автобусів. Особливо важко місцевим жителям, коли "гості" все село сприймають як Діснейленд, фотографують приватні будиночки та сади, а потім їдуть далі.
Нашестя сарани? Таке містечко справді існує. Воно називається Халльштатт і лежить в Австрії. Навала туристів тут трохи нагадує нашестя сарани, яка спочатку заполоняє місцевість, завдає шкоди, а потім прямує далі. В окремі дні до 10 000 туристів снують вузькими вуличками містечка, де живе лише 770 жителів.

Гроші, які вони приносять місцевим бюджетам і підприємцям, уже не можуть компенсувати шкоду від масового туризму. Як найпопулярніші міста Європи борються з напливом туристів?