UA / RU
Підтримати ZN.ua

WSJ: Натяки на переговори з Росією демонструють слабкість Заходу попри силу України

Видання пояснює, чому навіть після визволення Херсона ще не настав час сісти за стіл переговорів з Путіним.

Росія відступила з міста Херсон в п’ятницю. І це стало черговою віхою українського контрнаступу з метою повернути контроль над територіями, втраченими з 24 лютого. 

«Успіх України виправдовує допомогу Заходу і вказує на ціну, яку Москва платить за дурість Владіміра Путіна», - пише в редакційній статті Wall Street Journal.

Видання нагадує, що Херсон - єдиний обласний центр, який російська армія змогла захопити з лютого. Росія розглядала місто, розташоване на правому березі Дніпра, як критично важливий елемент для наступу на Миколаїв і Одесу. Захопивши всі три міста, Москва взяла б під контроль кожен український порт в Чорному морі. А далі могло б початися вторгнення в Молдову.

«Українська перемога в Херсоні з’явилася особливо своєчасно, зважаючи на повідомлення цього тижня про те, що адміністрація Джо Байдена схиляє президента України Володимира Зеленського до переговорів з росіянами. Такі повідомлення говорять про західну слабкість всупереч силі українців, яку вони продемонстрували на полі битви. Вони також посилюють надії Владіміра Путіна, що він зможе дочекатися, коли підтримка Заходу зникне», - пише американське видання.

Читайте також: Українські військові підняли прапор ще в одному селі в Херсонській області: карта

Wall Street Journal наголошує, що будь-яке врегулювання зараз дасть Росії шанс перегрупуватися, зміцнити свої оборонні позиції і підготуватися до відновлення війни.

«Кожна війна закінчується переговорами. Але Україна заслужила шанс повернути собі  хоча б ті кордони, які існували до 24 лютого, перш ніж вона сяде за столом навпроти Путіна», - підкреслює видання.