UA / RU
Підтримати ZN.ua

WP: У США ідея підтримувати Україну у війні до кінця втрачає популярність

Нове опитування виявило зростання кількості американців, які хотіли б, щоб Вашингтон змусив Київ погодитися на швидке закінчення війни з Москвою.

Більшість американців продовжують підтримувати відправку зброї і економічної допомоги Україні. Про це свідчать результати опитування, опублікованого в понеділок. Але з початком зими американці розділилися в поглядах на те, чи Вашингтону варто підштовхувати Україну до якомога швидшого встановлення миру через переговори.

Про це пише Washington Post, додаючи, що дві третини респондентів підтримали забезпечення України зброєю і економічною допомогою. А три чверті опитаних виступили за прийняття українських біженців і запровадження санкцій проти Росії. Про це свідчать висновки дослідження, яке провів аналітичний центр Chicago Council on Global Affairs минулого місяця.

Втім, попри таку тверду підтримку американського суспільства, республіканцям тепер менше подобається допомога Україні, ніж навесні. Зараз «за» відправку зброї виступають 55% опитаних прихильників партії. Хоча в липні таку позицію займали 68%, а в березні - 80%. Також дані Chicago Council on Global Affairs свідчать, що минулого місяця забезпечення України економічною допомогою підтримуала половина республіканців. Хоча в березні за це виступали три чверті прихильників партії.

Читайте також: Путін не щирий і не хоче переговорів – Нуланд

Washington Post нагадує, що російська війна проти України триває вже десятий місяць. І її кінця досі не видно на обрії. Тож американці розділилися в думках щодо того, чи варто Вашингтону переконувати Україну почати мирні переговори з Росією. 40% опитаних відповіли, що США повинні зберегти поточний рівень підтримки на невизначений термін. 53% виборців Демократичної партії виступають за такий підхід. 

«Але в липні 58% американських респондентів погоджувалися з тим, що їхня країна повинна підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, навіть якщо ціни на пальне і продукти зростуть. Тепер 47% кажуть, що Вашингтон повинен підштовхнути Київ до мирної угоди найближчим часом», - пише видання.

Водночас, більшість республіканців хотіли б, щоб США поступово позбавили Україну своєї підтримки. 29% від загальної кількості опитаних американців розділяють такі погляди. При цьому приблизно чверть вважає, що США і союзники повинні піти на військове втручання, щоб допомогти Україні швидше перемогти у війні.

Читайте також: Війна і гроші: чи впорається економіка України і скільки допомоги треба від союзників? – Associated Press

Дані Chicago Council on Global Affairs також виявили, що американці розійшлися в думках, хто має перевагу на полі битви: Україна чи Росія. Приблизно третина демократів кажуть, що перевага все ж таки в руках української армії. Такої ж думки 23% республіканців і 22% незалежних. Але загалом 46% американців вважають, що ані Україна, ані Росія не мають переваги у війні.

«Коли люди думають, що Україна має перевагу, вони набагато більше готові підтримувати продовження забезпечення Києва допомогою», - сказала Діна Смелц, яка виступала співавторкою дослідження.