UA / RU
Підтримати ZN.ua

WP: Республіканцям потрібні лише п’ять місць, щоб стати більшістю в нижній палаті Конгресу

В обох партіях визнають, що у Республіканської партії сильні позиції, щоб взяти під контроль Палату представників, тим часом демократи намагаються уникнути великої поразки.

Бурхлива виборча кампанія в США, в ході якої кандидати сперечалися на теми інфляції, абортів, злочинності і інших гострих проблем, наближається до свого завершення. Республіканці виступають з останніми закликами, щоб встановити контроль над Конгресом, а демократи знервовано намагаються ухилитися від великої поразки.

Про це пише Washington Post. В обох партіях визнають, що у республіканців є сильна позиція, щоб стати більшістю в Палаті представників. Для цього їм потрібно завоювати лише п’ять місць. Доля ж Сенату, де місця поділені порівну, а також битва за губернаторські посади більш невизначені. Обидві партії з усіх сил змагаються за кожен голос американців.

У понеділок увечері президент Джо Байден і його попередник Дональд Трамп стали на шлях боротьби, оскільки обоє готуються до реваншу в 2024 році. Під час передвиборчої кампанії президент США зосередив свою увагу на «синіх» штатах, де демократи найбільш популярні. Тому що його рейтинг доволі низький в штатах, які можуть змінити свою партійну прихильність. В понеділок Байден продовжив цей свій тренд, приїхавши в Меріленд. У свою чергу, Трамп прибув в Огайо, де він підтримав кандидатуру Джеймса Венса, який претендує на місце в Сенаті. 45-й президент США також розкритикував спікера Палати представників Ненсі Пелосі, оголосив список образ і пообіцяв найближчим часом «зробити дуже велике оголошення».

Читайте також: Аналітики Atlantic Council спрогнозували, як проміжні вибори в США можуть вплинути на підтримку України

В своїх останніх зверненнях кандидати зверталися здебільшого до тем, на яких вони наголошували під час передвиборчої кампанії. Демократи виставляти своїх республіканських опонентів екстремістами, підкреслюючи їхній протест проти права на аборт, а також лояльність до Трампа. Вони також озвучили нові застереження не дозволити попередньому президенту і його союзникам спотворити виборчий процес, під час якого підрахунок голосів може затягнутися на довше.

«Вони не просто намагаються позбавити вас права голосувати, вони також намагаються відібрати у вас право на те, щоб ваш голос був врахований. Дозвольте сказати вам дещо, не можна любити свою країну тільки тоді, коли ти перемагаєш», - сказав Байден під час заходу на підтримку кандидатури Веса Мура, який бореться за крісло губернатора Меріленда.

Республіканці критикують демократів за високі ціни на пальне і інші товари, а також за зростання рівня злочинності в деяких регіонах.

«Ця фундаментальна трансформація Америки - це докорінне знищення країни. Ми знаємо це. І саме тому ми йдемо голосувати на дільниці», - сказав сенатор Рон Джонсон, який намагається залишитися на своїй посаді від штату Вісконсин.

Його підтримала колишній посол США в ООН Ніккі Хейлі, яка потенційно може стати кандидатом в президенти в 2024 році. Разом вони наголосили, що контроль демократів у Вашингтоні скерував країну не в тому напрямку. В битві за Палату представників багато демократів готуються до того, що республіканці стануть більшістю. Лідер республіканської меншості в нижній палаті Конгресу Кевін МакКарті сподівається замінити Ненсі Пелосі, якщо Республіканська партія отримає більшість місць. В понеділок увечері він написав у Twitter, що демократи заплатять політичну ціну за обмеження, які були запроваджені через COVID-19.

Читайте також: WSJ: Серед республіканців зростає бажання позбавити Україну допомоги США

Тим часом, Демократична партія намагається захистити своїх найбільш уразливих членів. Колишній президент Білл Клінтон відвідав південний Техас, щоб підтримати члена Палати представників Генрі Куельяра в прикордонному місті Ларедо. Після цього він взяв участь в мітингу на підтримку кандидатки від Демократичної партії в 15-му конгресовому окрузі Мішель Вальєхо. В Ларедо Клінтон застеріг натовп, що в разі, якщо республіканці візьмуть під контроль Палату представників, вони можуть поставити хрест на програмах медичної допомоги і соціального захисту, а також скасувати закон «Про доступний медичний догляд».

«Ваше майбутнє під загрозою, так само як і майбутнє моїх онуків», - сказав колишній президент США.