UA / RU
Підтримати ZN.ua

WP: Франція і Німеччина сумнівались, що Росія почне війну, адже Україна в це не вірила

У європейських столицях відкидали ідею, що Путін почне вторгнення, тому що спроба окупувати всю українську територію за допомогою 80-90 тисяч солдатів - це божевілля.

На полях зустрічі G20 в Римі у кінці минулорічного жовтня президент Джо Байден поділився деякими даними і висновками розвідки щодо намірів Росії початви війну з лідерами Великої Британії, Франції і Німеччини. Всередині листопада директор Національної розвідки США Евріл Гейнс прибула в Північноатлантичну раду НАТО, щоб провести брифінг для союзників.

Виступаючи перед широкою аудиторією, вона обмежується тим, що озвучила висновки розвідки, але не запропонувала жодних політичних рекомендацій, - пише Washington Post.

«Низка учасників ставили питання і скептично поставились до твердження, що Владімір Путін серйозно готується до широкомасштабного вторгнення», - пригадала Гейнс.

Представники Франції і Німеччини не могли зрозуміти, навіщо Путіну робити спробу окупувати таку велику країну, як України, маючи лише 80-90 тисяч солдатів біля кордонів. Супутникові знімки на той час свідчили, що війська підступали і відходили від українського кордону. Інші союзники були впевнені, що Росія проводить навчання або лише вдає, що готується до вторгнення, щоб отримати поступки.

«Більшість сумнівалися і говорили, що Володимир Зеленський, схоже, вважає, що Росія ніколи не піде на атку з такими амбіціями і силою, про які говорили американці. Хіба ж Україна не краще розуміє російські наміри? Лише Британія і країни Балтії повністю підтримували попередження», - йдеться в статті.

Читайте також: WP: Путін не заперечував, що готує війну проти України, але в Києві відмовлялися вірити

Але Париж і Берлін нагадували, що колись США робили такі ж рішучі заяви про розвідку щодо Іраку. Тінь того провального аналізу нависла над будь-якими обговореннями потенційного російського вторгнення. Дехто також вказував на те, що Вашинотон лише за кілька місяців до того сильно переоцінив стійкість уряду Афганістану. Але уряд в Кабулі впав, щойно американські війська були виведені, а «Талібан» увійшов в афганську столицю.

«Американську розвідку не вважають за своєю природою надійним джерелом. Вважалося, що вона схильна до політичних маніпуляцій», - сказав французький експерт у питаннях безпеки Франсуа Гейсбург.

Зрештою, Європа поділилась на три табори у ставлені до прогнозів про вторгнення Росії. Більшість країн Західної Європи вважали, що російська поведінка - це лише «дипломатія примусу», що Путін лише накопичує війська, щоб «подивитися, що він зможе так отримати». Ніхто не вірив, що буде вторгнення, тому що «це було б божевілля».

Міністр закордонних справ України Дмитро Колеба сказав, що він і інші члени уряду вірили, що буде війна. Але аж до самого вторгнення «я не міг повірити, що ми будемо мати справу з війною такого масштабу».

«Єдина країна у світі, яка наполегливо говорила нам з такою впевненістю, що будуть ракетні удари, - це США… Всі інші країни не розділяли такий аналіз і натомість говорили, що війна можлива, але, швидше за все, це буде локалізований конфлікт на сході України», - розповів Кулеба.

«Поставте себе на наше місце. З одного боку, США говорять вам дещо абсолютно немислиме, а всі інші кліпають очима і кажуть, що цього, на їхню думку не станеться», - додав український дипломат.

Читайте також: Der Spiegel: В Росії немає нікого, кому б війна проти України принесла користь

Насправді британські і балтійські чиновники вірили, що повномасштабне вторгнення можливе. Але Кулеба був далеко не єдиним в Україні, хто ставився до таких попереджень скептично. Зрештою, президент Володимир Зеленський розділяв таку позицію.

«Ми серйозно ставилися до всієї інформації, яку отримували від західних партнерів. Але давайте будемо чесні: уявіть, якби паніка, до якої так багато людей підштовхували, відбулася. Створення паніки - це методи росіян… Уявіть, якби паніка почалася за три-чотири місяці до вторгнення. Що б сталося з економікою? Чи змогли б ми протриматися п’ять місяців?» - сказав виданню голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

Також Washington Post пише, що 2 листопада під час розмови з директором ЦРУ Путін вже не заперечував, що готує війну проти України. Але в Києві все одно відмовлялися в це вірити.