UA / RU
Підтримати ZN.ua

WP: Чому шпигунська повітряна куля Китаю з’явилася в небі США саме зараз?

Збитий китайський пристрій може, зрештою, принести більшу користь Вашингтону, ніж Пекіну.

Розвідувальні аналітики відрізняють таємниці від загадок. Дивна китайська повітряна куля пролетіла над США, після чого її збили у неділю над атлантичним узбережжям. І цей епізод містить в собі обидва елементи.

Публічне видовище того, як шпигунська повітряна куля пролітає над Америкою, стало приниженням для адміністрації Джо Байдена. Але адміністрація може заявити, що вона чекала найкращий момент, щоб знищити апарат і захопити його таємний вантаж. А цей дивний випадок стане корисним для розвідки США. Про це в статті для Washington Post пише американський письменник і журналіст Девід Ігнатіус. Він зауважує, що політичні сутички навколо китайської повітряної кулі вже почалися у Вашингтоні.

Республіканці стверджують, що адмінстрація Байдена продемонструвала слабкість, дозволивши китайському пристрою зайти в повітряний простір США. Чиновники ж у відповідь вказують на те, що адміністрація Дональда Трампа взагалі ніяк не відреагувала на кілька схожих випадків. Втім, тоді кулі не літали так довго чи настільки далеко. Вони навіть не досягали континентальної частини США.

Ігнатіус пропонує розглянути розвідувальні деталі випадку з повітряною кулею Китаю, озвучені чиновником США, який має знання про подію з перших уст.

Частина про таємниці. Китай запускає розвідувальні повітряні кулі вже багато років. В Пентагоні сказали, що в суботу ввечері в світі літали п’ять таких китайських апаратів. А за останнє десятиліття Пекін провів 20-30 таких запусків по всьому світі. Повітряні кулі не збирають більше розвідувальних даних, ніж китайські супутники на низькій орбіті Землі. Однак, вони можуть висіти довше над цілями, такими як місце базування МБР в Монтані, над яким китайський апарат пролетів кілька днів тому. Однак, повітряні кулі не стаціонарні. І їхня здатність збирати сигнали не сильно відрізняється від можливостей інших систем, доступних Китаю, - сказав чиновник Пентагону.

Читайте також: Китай висловив протест через збиття Сполученими Штатами його аеростату

Повітряна куля може забезпечити кращу деталізацію фотознімків. Також не виключено, що її завданням було спровокувати американський радар чи сигнали засобів електромагнітної боротьби, про які було б корисно знати в разі виникнення конфлікту в майбутньому. Але збір таких даних має обмежену цінність. Були і припущення, що повітряна куля несла менші шпигунські пристрої: мікробезпілотники, які можуть стежити за американськими таємницями. Але чиновники заявили, що жодних доказів такої версії не було виявлено.

Також таємнича частина проясниться більше, якщо Пентагон зможе дістати розвідувальний пристрій, який повітряна куля несла. Вочевидь, цей пристрій впав в Атлантичний океан майже неушкодженим. Він може дати корисну можливість вивчити і відтворити китайські розвідувальні і комунікаційні системи. А тому з точки зору розвідки, чиновники Пентагону вважають, що дивний вояж повітряної кулі, який тривав цілий тиждень, може принести більшу користь США, ніж Китаю.

Частина про загадки. У розвідці не знають, чому Китай вирішив провести місію саме зараз, того ж дня, коли Держсекретар Ентоні Блінкен планував відвідати країну. Візит був скасований через політ повітряної кулі.

«Очевидна вірогідність полягає в тому, що це була китайська спроба зміцнити свою силу і розмах в момент, коли справи в Пекіна йдуть не дуже добре через уповільнення економічного зростання, публічні політичні протести і невдале управління пандемією коронавірусу. Можливість «штурхнути палицею в око» США завжди була привабливою для войовничого режиму Сі Цзіньпіна», - припускає Ігнатіус.

Читайте також: В МЗС Китаю прокоментували скасування візиту Блінкена

Чому зараз? Розвідувальні аналітики розглядають можливість, що китайські військові чи «яструби» у владних колах умисне намагалися саботувати візит Блінкена, головною метою якого було дослідити стратегічні стабілізаційні заходи й інші запобіжники, які б обмежили вірогідність не умисної ескалації через Тайвань чи інші питання потенційного конфлікту. Також не виключено, що це була просто помилка, які трапляються в розвідувальних чи військових операціях.

«Інколи ліва рука не знає, що робить права», - сказав чиновник Пентагону.

Шпигуни вміють збирати таємниці. Саме це робив Китай за допомогою повітряної кулі. І саме це США тепер будуть робити, намагаючись проаналізувати обладнання, яке вона несла. Але розвідка не може розв’язати загадки, найбільша з яких сьогодні - це питання намірів і потенційних наслідків глобальних зусиль Сі Цзіньпіна зміцнити китайську могутність.